SHARE

Poduzetnici su posebna vrsta ljudi. Oni su svojevrsni kockari jer odbijaju raditi standardan (od 9 do 5) posao, i riskiraju otvarajući vlastiti biznis.

Ako ste kockar, možda je poduzetništvo za vas.

Izvješće Global Entrepreneurship Monitora je pokazalo da 43 posto Amerikanaca vjeruje da postoje dobre prilike za poduzetnike na trenutnom stanju tržišta. To pokazuje da se ljudi ne odlučuju pokrenuti biznis jer im nedostaje posla drugdje. Oni slute priliku.

I Hrvati se vole kladiti, pogotovo u sportskim kladionicama. Prema podacima agencije Global betting and gaming consultants koja ima ured i u Zagrebu, hrvatske su kladionice, njih devet, zaradile na klađenju 812 milijuna 2010. godine.

Pravi poduzetnik je odmjeren kockar

Nemojte pomisliti da su svi poduzetnici majstori ajnca ili ruleta. Pretpostavka da poduzetnici vole visiti u kockarnicama veliki je mit. Možda se običnim ljudima čine kao kockari, ali oni su u biti vrlo odmjereni i proračunati.

Dobri poduzetnici riskiraju kalkulirano, ne stavljaju sve što imaju na “jedan broj u ruletu.” Uspješni poduzetnici znaju kad riskirati, a kad se povući. Upravo ta sposobnost proračunatog riskiranja dijeli dobre poduzetnike od loših.

Jesu li poduzetnici ovisnici o riziku?

Ovo je donekle istinito. Istraživanja pokazuju da poduzetnici razmišljaju sasvim drukčije od zaposlenika. U nekim izvješćima je pokazano da su skloniji ovisnosti zbog načina rada.

Međutim, poduzetnici i pravilu ne vole rizik. Oni vole naljev adrenalina koji dolazi kad im projekt uspije. To je vrlo bitna psihološka razlika.

Tu ćemo razjasniti stvari. Kockari su u pravilu glupi ljudi. Prosječan kockar dugoročno gubi novac. Uspješni poduzetnik dugoročno zarađuje. Kockanje je u svojoj naravi igra u kojoj je nemoguće pobijediti.

Dakle, poduzetnici pričaju o rizicima. Oni žele umanjiti faktor sreće u svojim poslovnim potezima. Prije nego što postanete poduzetnik, pitajte se: Jeste li ovisni o kockanju, ili o uspjehu?

Kako se izdići nakon poraza

Jedan od razloga zašto postoji toliko kockarnica u Hrvatskoj je taj što se kockari kontinuirano klade i gube. Kockarnice zarađuju na prosječnom kockaru. A ti kockari opetovano gube, jer ne znaju učiti iz vlastitih pogrešaka. Jedne večer će igrati 5 crnih brojeva na ruletu, i izgubiti. Sljedeću večer, učinit će isto.

S druge strane, poduzetnici uče iz svojih pogrešaka. Ne ljute se, i ne krive “višu silu” za svoje neuspjehe. Nadalje, sagledavaju svoje poteze, i ispravljaju pogreške. To je sve.

Odbacite romantične ideje

Smatrate li da znate proračunato riskirati, i učiti iz vlastitih pogrešaka? To i dalje nije dovoljno za poduzetništvo. Trebate biti i staloženi. Poduzetnici odmah odbacuju romantične ideje koje se vežu uz vođenje tvrtke, i upravljanje zaposlenicima.

Trebate zakoračiti u poduzetništvo iz pravih razloga. Imate li vrhunsku ideju koju mislite da možete naplatiti? Ili samo želite novac i moć koji dolaze uz uspjeh?

Što prije morate shvatiti da je poduzetništvo iznimno teško. Tako ćete biti bolje pripremljeni. Vođenje vlastitog biznisa nije lako, i iziskuje izniman napor.

Zaključak

Svijet voli na poduzetnike gledati kao na kockare. U određenom smislu, oni to i jesu, ali karte su uvijek na njihovoj strani. Njihovi rizici se možda doimaju genijalnima, ali kad bolje pogledate, shvatit ćete da su uspjeli jer su dobro proučili i preispitali sve rizike.

Dakle, nije dovoljno samo posjedovati određene osobine poduzetnika. Morate imati vrhunsku ideju, početna sredstva kojima ćete ju ostvariti, i plan kako je provesti. Tek kad zadovoljite ta tri faktora, možete reći da ste spremni.
(prilagođeno s business.com)

3 KOMENTARI

Comments are closed.