SHARE

Jeste li ikad na kraju radnog dana zaključili kako ste postigli jako malo? Ja jesam. Ne treba niti reći kako to nije bilo ugodno iskustvo. Mogu se sjetiti čitavih mjeseci tijekom kojih sam postigao jako malo. Kad sam to shvatio, odlučio sam poduzeti korake za podizanje razine produktivnosti.

Kao što je Peter Drucker rekao, ono što se izmjeri, time se i upravlja. Dakle, ako želim povećati produktivnost, moram je izmjeriti. Ali, kako izmjeriti produktivnost?

Na kraju sam upotrijebio jednostavnu metodu koja mi je odgovarala. Koristim je već dulje od pola godine, i mogu reći da mi je zaista popravila produktivnost.

Da budem potpuno otvoren, ova metoda neće pomoći kod svih vrsta posla. Namijenjena je kreativnim poslovima u kojima morate koncentrirati svoj um kako biste nešto postigli. Neki od primjera su pisac, programer i grafički dizajner. Metoda možda neće biti prikladna za druge vrste poslova, poput prodaje.

Evo metode:

Koristite timer kako biste izmjerili količinu produktivnog vremena svakog dana.

Jednostavno, zar ne? Aktivirajte štopericu dok radite produktivno, a zaustavite je dok ne radite. Koristeći ovu metodu, doznat ćete koliko ste vremena u danu proveli zaista radeći.

U mom slučaju, ja zatim grupiram dane u mjesece. Onda mogu vidjeti raste li moja produktivnost ili pada u odnosu na prethodne mjesece. U veljači, primjerice, sam manje produktivno radio nego u siječnju. To me upozorilo da moram malo pojačati produktivnost u ožujku.

Evo nekoliko stvari koje morate znati ako ćete primijeniti ovu metodu:

1. Odlučite unaprijed koje aktivnosti smatrate produktivnima

Prije svega, morate odrediti što je produktivno. To su aktivnosti tijekom kojih je štoperica upaljena.

U mom slučaju, broje se jedino aktivnosti koje daju rezultate. Neki od primjera su pisanje postova za blog, razvijanje aplikacija ili popravljanje dizajna mog weba. Ne broje se aktivnosti poput čitanja mailova, jer ne daju nikakve rezultate.

Ova definicija radi za mene. Mjereći vrijeme provedeno na tim zadacima, povećavam svoje rezultate.

2. Odaberite koji ćete timer koristiti

Kad odlučite koje aktivnosti ubrajate u produktivne, morate odabrati štopericu koju ćete koristiti. Osobno koristim Chronos. Sviđa mi se jer prikazuje vrijeme na vrhu ekranma. Dopušta mi i grupiranje dana u mjesece, tako da vidim ukupne mjesečne rezultate.

Mnogo je opcija. Odaberite neku koja vama odgovara.

3. Disciplinirano koristite timer

Najteži korak je disciplinirano koristiti timer. Pokrenite ga kad počnete s produktivnom aktivnošću, zaustavite svaki put kad stanete. Budite iskreni prema sebi i zaustavljajte timer svaki put kad radite nešto što ne smatrate produktivnim.

4. Proučavajte rezultate

To je posljednji korak. Uočite svoje prosječno dnevno produktivno vrijeme tijekom mjeseca. Usporedite ga s prethodnim mjesecima. Tako ćete doznati na kojoj ste razini produktivnosti trenutno. Ako vas rezultati ne zadovoljavaju, poduzmite nešto kako biste manje vremena trošili na neproduktivne aktivnosti.

(Prilagođeno s Life Optimizera)