SHARE

Svi mi odlično izbjegavamo stvari.

Naši su umovi manje “strojevi za razmišljanje”, koliko su “strojevi za izbjegavanje”. I nevjerojatno je da obično nismo svjesni toga da nešto izbjegavamo.

Evo nekoliko primjera:

  • Upravo čitate ovaj članak, ali vjerojatno i izbjegavate neki teški zadatak o kojem ne želite razmišljati.
  • Stalno provjeravamo poruke, vijesti, društvene mreže… jer izbjegavamo nešto s čim se ne želimo suočiti.
  • Kad imamo teškoća u životu, samo sebi kažemo da je to OK jer (dopunite što nedostaje), ili se preokupiramo nekom aktivnošću ili sredstvom za zatupljivanje (alkohol) kako se ne bi suočili s teškoćama.
  • Kad se pojavi problem, naša reakcija je da želimo raditi nešto drugo, odložiti problem.
  • Odlažemo plaćanje računa, poreza, bavljenje dugačkim mailovima, raščiščavanje nereda, jer se ne želimo suočiti s teškim stvarima.
  • Odlažemo tjelovježbu jer je neugodna.

Ustvari, postoje tisuće svakodnevnih primjera, koji se pojavljaju a da ih ni ne uočimo, jer se naši umovi prebace na nešto drugo.

Pokušajte sad ovo: zastanite na minutu i razmislite o tome o kojim teškoćama upravo izbjegavate misliti.

Uočit ćete neku teškoću koja vam se ne sviđa, ili će se vaš um prebaciti na neku drugu temu prije nego minuta istekne.

Ono što ste upravo učinili dio je nečega što ja zovem Tehnika suoči se sa svime… objasnit ću što je to nakon što malo porazgovaramo o tome zašto je izbjegavanje stvari neučinkovita strategija.

Kad izbjegavamo stvari, ništa ne postižemo

Naši umovi žele pobjeći od neugode, boli i teškoća s kojima se suočavamo. To je dobra strategija ako se privremeno ne želimo baviti teškim i bolnim stvarima. Stoga nam u sadašnjem trenutku možda treba malo olakšanja.

Ali to nas tjera na život u bijegu. Život distrakcija u kojem se nikad ne suočavamo s onim što nas muči. Držimo sami sebe zauzetima, ali nikad se ne naučimo nositi s onim što imamo u sebi i onim što je pred nama.

To znači da smo na milost i nemilost naših strahova. Poput male djece smo, ne želimo se potruditi, ali želimo najnoviju šarenu zabavnu stvar.

Stoga ne obavljamo važne stvari (ili ih odlažemo dok ne postanu jako bolne). Isto vrijedi i za tjelovježbu, zdravu prehranu, financije, nered, odnose i drugo.

Na kraju, moramo se ipak pozabaviti tim stvarima, ali su već postale mnogo gore. Bilo bi bolje da smo ih riješili ranije, dok još nisu bile strašne.

Tehnika suoči se sa svime

Ova se tehnika zasniva na ideji da je bolje biti svjestan stvari i pozabaviti se njima kao odrasla osoba, umjesto da bježimo.

Ako učinimo tako, onda nema velikih problema.

Evo kako to radi:

  1. Osvijestite se pitanjem “Što upravo sada radim?” Tijekom dana se podsjetite bilješkama ili podsjetnicima “Što upravo sada radim?”. Odgovor je možda “Na Facebooku sam”, ili “Surfam na novom tabu” ili “Jedem čips”. U svakom slučaju, nešto uobičajeno i svakodnevno. Ali upitajte se, kako bi počeli razvijati svijest.
  2. Zatim se upitajte, “Što izbjegavam?” Kad stvari postanu neugodne i nelagodne, automatski se prebacujemo na nešto drugo. Bježimo. Izbjegavamo kao ludi. Radite to cijeli dan, a da ni ne shvaćate. Upitajte se što izbjegavate: neki strah, neki težak zadatak, neku tešku emociju, neku neugodu, ili samo prisutnost u sadašnjem trenutku? Imenujte to što izbjegavate.
  3. Sada se suočite. Ostanite uz taj strah, neugodu, teškoću, u sadašnjem trenutku. Ne uz vašu priču koju sebi pričate u glavi, nego uz stvarni fizički osjećaj u vašem tijelu ovog trenutka. Koliko je loš? Otkrit ćete da nije ništa posebno. Ostanite uz njega još malo. I još malo nakon toga – neka vam to bude izazov.
  4. Poduzmite potrebnu akciju. Kad ste se suočili, i uvidjeli da to nije ništa posebno, možete se početi ponašati kao odrasla osoba, a ne malo dijete. Možete odlučiti koji smjer djelovanja je sada najbolji za vas. Ako se bojite nekog zadatka, ali ste se suočili sa strahom i uvidjeli da nije tako strašan, možete se podsjetiti koliko će taj zadatak koristiti vama i drugima, i koliko je to važnije od malo vašeg straha. Ako izbjegavate teški razgovor s nekim jer ste ljuti, možete vidjeti da ljutnja i uvrijeđenost nisu toliko strašni, pa možete mirno razgovarati s tom osobom, uz suosjećanje i empatiju, te pokušati pronaći rješenje.

Naravno, neće svi vaši problemi ispariti ovom metodom, ali mogu vam reći da ćete se moći suočiti s mnogim drugim stvarima, budete li primjenjivali ovu metodu. Bolje ćete se nositi s neugodom, umjesto da bježite od nje poput većine ljudi. Bolji ćete biti u izbjegavanju odugovlačenja i obavljanju neugodnih zadataka. Bit ćete prisutniji duhom i voljniji ostati u trenutku, umjesto da se stalno služite distrakcijama. Ne preko noći, ali uz vježbu da.

Možda imate poriv otpisati ovaj članak, ne koristiti ovu tehniku. I to je izbjegavanje, pokušajte se sada i odmah s njim suočiti.