SHARE

Fiskalizacija i sezonski poslovi – već je kraj svibnja i vjerujemo da je krajnji trenutak za odluku kako riješiti svoju zakonsku obvezu u aktualnoj turističkoj sezoni. Donosimo popis sedam sezonskih poslova koji definitivno mogu imati najviše koristi od uvođenja Vip fiskalne blagajne.

Prodavač suvenira

Krenuti čim bliže gostima sa svojim autohtonim suvenirom bilo bi super. Možda je riječ o figurici neke lokalne znamenitosti, pakiranju lavande ili bočici maslinovog ulja, sasvim svejedno, ali bilo bi dobro moći prodati ga na licu mjesta, tamo gdje gost zaista jest, na plaži ili u šetnji.
Nikakav problem – Vipnet u ponudi ima Vip blagajnu sve u jednom – blagajnu, printer i predinstaliranu aplikaciju za izdavanje fiskalnih računa u jednom uređaju. Riječ je o uređaju MobiWire Mobiprint 3. Ima moćnu bateriju od 2600 mAh, koja omogućava cijeli dan rada. Na internet se spaja putem 2G/3G mreže, Wi-Fija ili USB kablom. Ima ugrađen printer, 3,5 inčni osjetni ekran i kameru za skeniranje kodova. Radi na Android operativnom sustavu i dolazi s dvogodišnjom garancijom. Nosi fiskalizaciju gdje god se vaš posao nalazi.

Vlasnik štanda s opremom za kupanje

Ponuditi ručnike, peraje, maske i proizvode na napuhavanje čim bliže plaži je odličan poslovni model. Tu su i parea, sunčane naočale, kupaći kostimi, sve što kupaču može zatrebati. Ali tik uz more nema internetskog kabla.
Zato je tu Vip fiskalna blagajna – radi s bilo kojim suvremenim mobilnim uređajem poput pametnog telefona ili tableta s mogućnošću spajanja na mobilni internet. Nema potrebe za žicom. Što je još bolje, za sve korisnike Vip fiskalne blagajne, Vipnet je pripremio posebne uvjete za korištenje podatkovnog prometa, koje je lako doznati pozivom njihovoj službi za korisnike, aktivnoj 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.

Uređaj "Sve u jedan"
Uređaj “Sve u jedan”

Barmen

Izbacivati iz šanka desetke koktela u beach baru, pod slamnatim krovom, zahtjeva strahovitu koncentraciju i iskustvo. Dok se gostima čini da je barmen samo jedan zabavni čovjek koji skupa s njima pleše u ritmu glazbe i još usput, eto, priprema pića za posluživanje.
U stvarnosti, vrstan barmen je strahovito koncentriran na to da pruži gostu vrhunsko iskustvo, a pritom obavi sav svoj posao brzo i bez greške. Zato vrhunski barmen zna cijeniti činjenicu da Vip fiskalna blagajna može bilježiti njegovo stanje zaliha, tako da se ne mora previše pitati na kraju dana koje je proizvode potrebno dopuniti. Dovoljno je da se spoji putem bilo kojeg računala s internetskim pregledom i online dozna stanje zaliha. I svi podaci su u cloudu – ne ovise o njegovom uređaju. Čak i ako mu netko izlije koktel na računalo, podaci i dalje žive u oblaku i spremni su za dohvaćanje.

Galerist

Turisti uskoro stižu i sve je spremno za njih. Zgodni radovi lokalnih umjetnika, njihove slike i skulpture, nešto s čime će sa godišnjeg odmora osim preplanulosti i uspomena kući donijeti i komadić naše kulture. Ali ta galerija u starom dijelu grada je tako skučena i uska. U tome i jest njen šarm, čini se da puca po šavovima od svih izloženih djela. Usred svega toga, računalo za izdavanje fiskaliziranih računa djeluje kao šaka u oko. Srećom, Vip fiskalna blagajna radi i u kombinaciji s mnogo diskretnijim uređajima. Tablet ili pametni telefon u kombinaciji s diskretno postavljenim printerom očuvat će dojam i uštediti prostor u najmanjim lokalima.

Iznajmljivač apartmana

Svi iznajmljivači apartmana koji posluju kao obrt ili tvrtka također spadaju u skupinu obveznika fiskalizacija, dok su građani koji iznajmljuju svoje nekretnine kao fizičke osobe nisu obveznici – jer, smatra zakonodavac, prihoduju od svoje imovine, a ne od rada.
Što s obrtima i tvrtkama koje posluju uglavnom u ljetnim mjesecima, a preko zime se bave pripremom iduće sezone i nemaju gostiju, zašto bi oni imali trošak fiskalne blagajne tijekom cijele godine? Rješenje je vrlo jednostavno – licenca za Vip fiskalnu blagajnu van sezone se može staviti u mirovanje na šest mjeseci. U tom razdoblju korisnik plaća simboličnu naknadu od 10 kuna mjesečno, a u trenutku kad nastavi s radom, svi podaci su mu dostupni kao da je jučer pokrenuo mirovanje.

Prodavač voća i povrća

Ako prodajete voće u povrće na otvorenom koje nije iz vlastitog uzgoja, svejedno imate obvezu fiskalizacije – dobro je znati. Marže nisu velike, a troškovi su visoki, pa razumijemo sve poduzetnike iz ove kategorije koji razmišljaju o cjenovno pristupačnijim opcijama za fiskalizaciju. Svi oni svakako trebaju razmisliti o Vip blagajni sve u jednom, koja se sastoji od uređaja MobiWire Mobiprint 3 i predinstalirane aplikacije za fiskalizaciju. Osim što je super mobilan, težak je samo 490 grama – doslovno stane u džep, stoji samo 139 kuna mjesečno za uređaj i aplikaciju. Na Vipnetovoj stranici dostupne su i druge kombinacije uređaja uz mogućnost mjesečne otplate. Zašto ne zapakirati tarifu, uređaj i aplikaciju za fiskalizaciju u jedan povoljan paket s mjesečnom cijenom?

Restorater

Tko nije probao voditi restoran, ne može niti zamisliti koliko je to zahtjevan posao, pogotovo u sezoni. Od čovjeka traži praktički dvadesetak sati rada dnevno, od ranojutarnjih susreta s dobavljačima, preko pripreme za navalu gostiju, do nadziranja rada kuhinje i konobara tijekom večeri. U tom je rasporedu teško naći vremena za bavljenje administracijom.
Koliko tek restoraterima Vip fiskalna blagajna može olakšati posao – umjesto da se bave prikupljanjem i dostavom dokumentacije, ona sama može na kraju mjeseca sve podatke izvesti u obliku u kojem ih knjigovođa može uvesti izravno u svoju knjigovodstvenu aplikaciju. Najbolje od svega, Vip fiskalna blagajna te podatke može poslati automatski e-mailom, a restorater ne mora niti pomisliti da bi to trebao obaviti.

Aktivaciju Vip fiskalne blagajnu možete zatražiti putem web obrasca ili u najbližem Vip centru, a više informacija saznajte na 0800 091 091 te na http://www.vipnet.hr/cloud/fiskalna-blagajna ili www.vipnet.hr