SHARE

Jon Snow je glavni lik u veoma popularnoj HBO-ovoj seriji Igra prijestolja, i poznato je da ne zna ništa. Osobito ništa ne zna o upravljanju promjenama.

Jon Snow, zapovjednik Noćne straže, doznao je da njihovi dugogodišnji neprijatelji Divljaci, bježe od zombija ustalih iz mrtvih, poznatih kao Bijeli hodači. Kao zapovjednik, odlučio je otvoriti vrata Divljacima kako bi ojačao svoju obranu od goreg neprijatelja.

Jon je možda učinio pravu stvar, ali je to učinio na pogrešan način. Uskoro su ga ubili neki pripadnici Noćne straže. (Kasnije se oporavio.) Ako naučite ove pouke unaprijed, nećete se naći na vjetrometini, kao Jon Snow.

Pridobijte svoj tim

Kad je Jon Snow pustio Divljake da pređu Zid, to je bio pravi izbor. Bila je to i impulzivna odluka, jer nije dobro procijenio kako će taj potez utjecati na njegov tim. Da je upravljao njihovim očekivanjima i naveo ih na buy-in pažljivije, ne bi došla u pitanje njegova uloga lidera.

Kao vođa promjene, vaš posao nije samo da prepoznate potrebu za promjenom: morate je i uspješno provesti. Što je promjena dramatičnija i skuplja, to je važnije da čim prije postignete odobravanje kod svojih ljudi.

Mnoge dobre ideje, čak i sjajne, propale su jer lideri nisu ispravno procijenili i upravljali posljedicama. Nije dovoljno pozabaviti se problemom. Ključno je da vaš tim razumije problem… i rješenje.

Slušajte svoje ljude

Jon Snow nije osigurao podršku svojih stoičkih i opreznijih drugova, koje je preplavilo previše promjene odjednom. Nije saslušao ni njihove sumnje u njegove planove, koje je podijelo samo s odabranom nekolicinom. Na kraju su mu rekli što misle o tome. Mačevima.

Kad lider upravlja promjenama bez podrške tima
Kad lider upravlja promjenama bez podrške tima

Ako ne saslušate što ljude zabrinjava, njihove brige ostaju, a vi ćete osjetiti što znači gubitak povjerenja. Još gore, vaš se tim možda odluči sabotirati uspjeh: možda će promašivati rokove, iskazivati iracionalan bijes ili pretjerivati u doživljaju manjih zapreka kako bi napredak učinili nemogućim. Nije da će vas netko zbog toga ubiti kao Jona Snowa, nadamo se, ali dugotrajni izostanak pozitivnih rezultata može navesti viši menadžment na ponovnu procjenu sposobnosti vođe promjene.

Prepoznajte svoje pogreške i prihvatite ih

Pogreške u planiranju, prosuđivanju i procjeni potpore će se događati, ali posao lidera je da njima upravlja i minimizira štetu (prije nego bude prekasno, što je Jon naučio na teži način). Povratite potporu koju ste izgubili, stvorite novu potporu i, najvažnije, kad vas obore na pod, ustanite i nastavite.

Pobrinite se da osigurate vrijeme za tranzicijsko razdoblje. Ta su razdoblja čudna, ali daju vremena vašem timu da izraze svoje sumnje i strahove uz vjeru da slušate njihova vrijedna mišljenja. Možda ste propustili neke korisne prijedloge dionika koji bi svima uštedjeli vrijeme i trud.

Ne odustajte

Najsigurniji način za prekidanje procesa promjene je odustajanje. Jon Snow je odlučio napustiti mjesto vođe kao odgovor na vlastite propuste. Dobar vođa ne dopušta da mu ego zaustavi projekt ili kritične promjene. Strast koja vas tjera na početku je moćan plamen koji morate čuvati, kako bi vas motivirao u trenucima kad sve izgleda izgubljeno i bezizgledno, osim propasti. Ostanite uz strast, i dokažite svoju sposobnost i snagu.

Lik Jona Snowa je neustrašiv i predan vođa, ali njegovi vlastiti propusti, nemogućnost slušanja dionika, nesposobnost precizne procjenje njihove predanosti i neuspješno minimiziranje štete prouzročene vlastitim greškama za njega su bili fatalni. Za vas kao vođu promjene je pridobiti, ili u nekim slučajevima povratiti, podršku članova tima najvažniji aspekt vaše uloge.

(Prilagođeno s Quickbaesovog bloga)