SHARE

Pri vođenju posla inovacija je jednako važna kao i samo izvršavanje posla. Potrebe tržišta zahtijevaju konstantno usavršavanje i ideje za nove proizvode koje netko ipak treba pretvoriti u realnost. Postoje oni koji u jednoj osobi objedinjuju osobine i inovatora i izvršitelja, ali ako niste jedan od njih vrijeme je da razmislite o partnerstvu s osobom koja će svojim osobinama i vještinama nadopuniti vaše ili počnete razvijati vještine koje vam nedostaju. No prije toga valja saznati jeste li inovator, izvršitelj ili oboje u čemu će vam pomoći dolje navedeni test. Ukoliko na više od 5 pitanja u pojedinom testu odgovorite potvrdno to znači da ste poprilično orijentirani prema tom konceptu, a ako imate manje od pet potvrdnih odgovora znači da niste odnosno da na vještinama tog tipa morate poraditi ili pronaći nekog tko ih posjeduje kako biste posao vodili uspješno.

Inovacija

1. Volim preuzeti vodstvo u nestrukturiranim situacijama.

Da-Ne

2. Trudim se raditi stvari na drugačiji način nego što su se činile prije.

Da-Ne

3. Volim ponovno definirati probleme prije nego što počnem raditi na pronalasku rješenja.

Da-Ne

4. Propitkujem postojeće pretpostavke prilikom rješavanja problema.

Da-Ne

5. Sviđa mi se otkrivati nove probleme i tražiti rješenja.

Da-Ne

6. Volim biti originalan, nekonvencionalan i neovisan.

Da-Ne

Domena izvršitelja

1. Volim prakticirati kontrolu u postojećim organizacijskim strukturama.

Da-Ne

2. Tražim rješenja problema putem isprobanih metoda.

Da-Ne

3. Pokušavam eliminirati probleme povećanjem učinkovitosti i kontinuiteta.

Da-Ne

4. Preferiram rješavati postojeće probleme prije negoli tražiti nove.

Da-Ne

5. U stanju sam zadržati visoku razinu točnosti radeći detaljan posao bez da mi to dosadi.

Da-Ne

6. Sviđa mi se biti metodičan, precizan, pouzdan i onaj na kojeg se drugi mogu osloniti.

Da-Ne

Michael Glauser, autor teksta i knjige Main Street Entrepreneur piše kako je upoznao mnoge poduzetnike koji su razvili vještine koje pripadaju objema gore navedenim kategorijama te navodi savjete kako i mi možemo poboljšati svoje.

Poboljšanje inovatorskih vještina

Inovacija je proces, ne prirodni dar. Zahtjeva puno vremena provedenog u tom polju s kupcima. Treba vidjeti kako kupci reagiraju na vaše proizvode, a kako na proizvode konkurencije, što im nedostaje i što im se sviđa u rješenjima koje nudite, upitati ih za pomoć pri rješavanju problema i isticanju bolnih točki. Treba ispitati kako bi kupci htjeli da je proizvod dizajniran i na koji način im se on ispostavlja. Uključivanje kupaca u proces razvijanja proizvoda povećat će mogućnost za inovaciju. Kako je rečeno na početku, inovacija je proces koji se može naučiti.

Poboljšanje izvršiteljskih vještina

Izvršiteljska domena posla bavi se postavljanjem i postizanjem ciljeva ključnih za razvitak posla. Uspješni poduzetnici postavljaju tjedne, mjesečne i kvartalne ciljeve. Prvi korak je postaviti ciljeve koji se tiču ključnih točaka projekta, drugi odrediti aktivnosti koje se tiču ostvarenja svakog od tih ciljeva. Primjerice, ako je vaš cilj povećati prodaju za 20% u ovom kvartalu, važne aktivnosti bi mogle uključivati posjet postojećim klijentima u svrhu povećanja potrošnje, pronalazak deset novih kupaca svaki dan i ostajanje u kontaktu s potencijalnim kupcima naredna tri dana. Redovnim postavljanjem važnih ciljeva i izvršavanjem aktivnosti koje se njih tiču vidno ćete poboljšati vaše izvršiteljske vještine.

Prilagođeno s https://www.entrepreneur.com/article/276754