SHARE

Puno je toga što želimo raditi sa svojim jednim i jedinim životom stoga nije čudo da se nerijetko uhvatimo u ideji da stalno želimo više. Više posla, više iskustva, više knjiga, više odnosa-ukratko, svega želimo više. Ponekad smo toliko zaokupljeni s time da zaboravljamo na neke male navike koje nas, ne znajući, mogu koštati puno.

Ono što mislimo i ono što si govorimo često je važnije od onoga što radimo. Riječi koje izgovaramo imaju veliki utjecaj na naše donošenje odluka. U nastavku zato donosimo sedam fraza koje trebate prestati koristiti u svrhu postizanja većeg uspjeha.

Moram popraviti ovaj problem

Promislite o tome kako se osjećate nakon što ste izgovorili ovu frazu. Kao prvo, s obzirom na to da ste upotrijebili izraz “moram” osjećate se obveznim učiniti nešto. Takvim pristupom veća je vjerojatnost da ćete se pobuniti protiv toga što „morate“ i nećete učiniti ništa. Drugo, situaciju ste nazvali problemom te ste je na stavili u pretinac vašeg života koji je rezerviran za borbu. Umjesto toga da situaciju nazovete problemom, pokušajte je tretirati kao izazov. Na taj ćete način u sebi probuditi energiju i voljnost da taj izazov svladate. Umjesto problema koji vas guši, dobili ste izazov koji vas može dovesti na novu stepenicu.

Nova misao: Počnite probleme tretirati kao izazove.

Ne mogu čekati

Ova izjava može se činiti kao dobar pokretač uzbuđenja no ima svoju lošu stranu. Ako toliko željno iščekujemo sljedeći trenutak zapravo govorimo sebi kako ovaj trenutak u kojem jesmo nije dovoljno dobar. Propuštamo svoj sadašnji život radi nekog budućeg još uvijek nerealiziranog scenarija. Pustite budućim vizijama da vas inspiriraju, ali nemojte dopustiti da obezvrednjuju  trenutak u kojem jeste.

Nova misao: Počnite tretirati trenutak u kojem jeste kao da je trenutak koji ste čekali cijeli život. Na neki način i jest.

Umorna sam

Ovu frazu često koristimo kad radimo nešto što zapravo ne želimo raditi. Kada je izgovaramo ništa ne postižemo. Puno je bolji pristup situaciji prihvatiti činjenicu da smo umorni, odraditi što trebamo i krenuti dalje, na nešto što bolje odgovara našim energetskim razinama.

Nova misao: Nemojte se žaliti. Samo prihvatite osjećaj i krenite dalje.

Zašto sam to napravila?

Ovo pitanje može se pokazati konstruktivnim ako nakon njega razmotrimo pogrešku koju smo napravili. Može nam pomoći otkriti razloge zbog kojih smo tu pogrešku napravili i pomoći nam da je više ne ponavljamo. No ako se neprestano vrtimo oko tog pitanja i grizemo zbog počinjenja pogreške lako se mogu početi javljati negativni osjećaji prema nama samima. Kriviti sebe bez osjećaja za mjeru ne koristi nikome i ne vodi vas nikud.

Nova misao: Pokušajte izbjeći zapadanje u krug krivnje. Time nećete postići ništa.

Htjela bih da se ne osjećam tako kako se osjećam

U svojoj knjizi The Subtle Art of not Giving a Fuck, Mark Manson kaže: “Prihvaćanje negativne situacije pozitivno je iskustvo. Želja za pozitivnim iskustvom u svojoj je biti negativno iskustvo”.

Trenutak u kojem se opirete tome kako se osjećate samo intenzivira to kako se osjećate.

Nova misao: Počnite prihvaćati kako se osjećate.

Nisam ja kriva

Svaki put kada krivite nekog drugog za svoje trenutne okolnosti, dajete svoju moć nekom drugom. Odbijate sadašnjost i stavljate se u poziciju žrtve. Iako možda niste odgovorni za karte koje ste dobili, način na koji s njima igrate vaša je odgovornost.

Nova misao: Postavite si u glavu misao da je svako iskustvo koje doživljavate u vašim rukama.

Pitam se što će oni misliti

Nije vaš posao da brinete što će drugi misliti. Jedina stvar koju možete raditi jest biti autentični, a ostalo prepustiti njima. U tom smislu, vi ste jedina instanca s kojom se trebate posavjetovati kada nešto želite podijeliti s drugima.

Nova misao: Ako osjećate da nešto trebate podijeliti, vjerojatno to i trebate.

U stvaranju sretnog života, promjene se ne događaju samo kroz vanjska iskustva i mjere uspjeha prema društvenim kriterijima. Počinju s onim što mislimo i govorimo.

Prilagođeno s Pick the Brain