SHARE

Mnoge jedinice lokalne samouprave žele potaknuti natalitet na svom području i olakšati život roditeljima s djecom koji u njima žive, pa tako i grad Zagreb od prošle godine provodi jedan program namijenjen obiteljima s više djece. Riječ je o projektu “Roditelj odgajatelj”, u sklopu kojeg se oko 3000 građana Zagreba prijavilo za mjesečnu novčanu potporu u iznosu prosječne plaće u Hrvatskoj roditelju koji ostaje kod kuće s troje ili više djece.

Ono što je osobito zanimljivo je da su oko 10 posto prijavljenih očevi koji su odlučili ostati kod kuće sa svojom djecom. To pokazuje da se stvari u hrvatskom društvu ipak mijenjaju i da su muškarci više uključeni u odgoj djece nego ranije.

U zapadnim zemljama je sve češća pojava obitelji u kojima se otac odlučuje na ostanak kod kuće s djecom dok majka ima posao i karijeru. Ipak, ti su očevi još uvijek u manjini. U hrvatskim je uvjetima teško postići da jedan zaposleni roditelj ostvari dovoljnu zaradu da bi drugi mogao ostati kod kuće. Srećom po uključene u program “Roditelj odgajatelj”, naknada u visini prosječne mjesečne plaće je više nego solidna. Za uključenje u taj program roditelj koji ostaje kod kuće ne smije biti zaposlen, treba imati najmanje troje djece od koje je bar jedno predškolske dobi i nije upisano u gradski vrtić. Također, roditelji trebaju barem pet godina imati prebivalište na području Grada Zagreba.