SHARE

Prve zgrade u zagrebačkom naselju Podbrežje ovih su dana dosegle svoju planiranu visinu od devet katova. Riječ je o specifičnom naselju u Novom Zagrebu u kojem je 208 stanova rezervirano za potrebe znanstvenih novaka i djelatnika Sveučilišta u Zagrebu. Od preostalih četiri stotine stanova koji se trenutno grade, polovica je namijenjena socijalnom, a polovica javnom najmu.

Stanje gradilišta na dan 2. svibnja/Foto: zagreb.hr

Prof. dr. sc. Gojko Bežovan jedan je od vodećih hrvatskih stručnjaka za socijalnu politiku i redoviti profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kaže: “Jedan dio stanova predviđen je za javni najam, a ljudi iz akademske zajednice imat će tu određeno prvenstvo. Cijene najma neće biti niske kao u stanovima za socijalni najam, ali će biti niže nego kod klasičnog podstanarstva. Neće biti niti neizvjesnosti za najmoprimce, jer će se ugovori potpisivati na pet godina, a uredni korisnici moći će ih produžiti. To je važno za obitelji s djecom, jer vam se kao podstanaru može dogoditi da upišete djecu u školu ili vrtić u naselju, a onda vam vlasnik stana iznenada otkaže i nađete se u problemu.”

Na taj način će svoje potrebe za stambenim prostorom moći riješiti i oni članovi akademske zajednice koji su zaključili da kupnja stana nije financijski najisplativiji potez. A naselje Podbrežje projektirano je na način da zadovolji i malo šire potrebe od golog stanovanja.

U planu je izgradnja 11 samostojećih stambenih zgrada na 9 etaža uz jednu poslovnu na 35 etaža. Gradit će se i svi prateći objekti potrebni za komforan suvremeni način života: škole, vrtići, dvorana s bazenom, dječji vrtići, parkovi i igrališta.

Na pitanje postoji li opasnost da mladi znanstvenici napuste Hrvatsku jer ne mogu riješiti osnovne egzistencijalne probleme, profesor Bežovan odgovara: “Potencijalno može postojati, ako će mladi znanstvenici dobiti priliku za odlazak vani, jer inozemna sveučilišta mogu nuditi atraktivnija primanja.”

Tim je važnije da su stanovi do kojih će članovi akademske zajednice moći doći po povoljnijim uvjetima prikladni za obiteljski život.

“Stanovi su adekvatni za mlade obitelji, ima ih različitih, od jednosobnih do troipolsobnih. Uređenje naselja bit će funkcionalno i imat će socijalnu infrastrukturu kojom će se povećati kvaliteta života ne samo u tom naselju, već i u susjednim naseljima.

U stanovima s kamatom koju će na rok od 10 godina subvencionirati Grad umanjit će se cijena. Ona sada iznosi oko 1460 eura po četvornom metru, a na to ide još i subvencija, dok se cijena kvadrata u sličnim naseljima već kreće oko 1800 eura.”, kaže profesor Bežovan.