SHARE

U petak, 12. svibnja u zagrebačkom Plavom uredu održano je edukativno savjetovanje za sudionike projekta “Radi čisto – budi zaposlen”. Riječ je o programu dodjele bespovratnih potpora nezaposlenim osobama kako bi pokrenule svoj vlastiti mali obrt, odnosno legalizirale svoj rad. Financijskom potporom do 20.000 kuna svakom se korisniku pokrivaju troškovi registracije obrta, plaćanje doprinosa za 12 mjeseci, troškovi knjigovodstva za cijelu godinu te aktivacije i korištenja fiskalne blagajne.

Na samom početku edukacije nove poduzetnike početnike pozdravili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo. U svom izlaganju gradonačelnik Bandić naglasio je plan gradskih vlasti da i dalje potiče poduzetništvo, smanjuje nezaposlenost u hrvatskom glavnom gradu te utječe na smanjivanje sive privredne zone, odnosno legaliziranje rada na crno. Pročelnica Mirka Jozić prisutnim je sudionicima objasnila sve prednosti programa “Radi čisto – budi zaposlen”, ali i ukazala na to da će se, kao legalizirani obrtnici, moći javljati na sve natječaje i pozive za dodjelu bespovratnih poduzetničkih potpora, bilo da je riječ o potporama Grada Zagreba ili državnim potporama i projektima.

Sam program “Radi čisto – budi zaposlen” jedinstven je komplet usluga za poduzetnike-početnike, jer su im svi troškovi legalnog poslovanja potpuno pokriveni u prvoj godini, no još je veća nematerijalna vrijednost – sudionici projekta ne moraju trošiti sate i sate na rješavanje registracije, traženje knjigovodstvenog servisa, muke oko odabira fiskalne blagajne i sve one birokratske probleme koje i iskusnijim poduzetnicima počesto oduzimaju mnogo vremena i živaca.

Na taj način osobe koje već i sad povremeno ‘na crno’ rade na poslovima čišćenja, a formalno imaju status nezaposlene osobe, mogu bez vlastitih dodatnih troškova otvoriti obrt, a da prvu godinu poslovanja ne moraju brinuti o administrativnim troškovima. Također, gradski Plavi ured korisnicima pruža i podršku u vidu savjetovanja i pomoći u rješavanju birokracije, čime su građankama i građanima koji se uključe u projekt olakšane sve moguće komplikacije oko osnivanja obrta.

U proračunu Grada Zagreba za ovaj je projekt osigurano 2,5 milijuna kuna i bit će otvoren sve dok se ne potroše sva predviđena sredstva. Sve informacije o projektu i mogućnostima uključenja mogu se dobiti na individualnim savjetovanjima u gradskom Plavom uredu odnosno na www.plaviured.hr.