SHARE
Godišnju konferenciju udruge Major Cities of Europe – IT Users group (MCE) koja se održava pod nazivom Digitalna budućnost – gradovi i stvarnost (The Digital Future – Cities Facing the Reality) svečano je danas otvorila zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

Konferencija traje do 14. lipnja 2017. godine te u Zagreb dovodi predstavnike europskih i svjetskih političkih elita kao i istaknute stručnjake – predstavnike gospodarskog sektora i akademske zajednice iz više od 17 zemalja svijeta. Ovogodišnja konferencija održava se u organizaciji Grada Zagreba i udruge Major Cities of Europe – IT Users group, uz partnerstvo Razvojne agencije Zagreb – TPZ.

Ovaj događaj na jednome mjestu okuplja kreatore politika i menadžere lokalnih samouprava koji su uz usmjerenost na određivanje inovacijskih strategija odgovorni i za njihovu uspješnu provedbu. Svoj doprinos konferenciji daju i predstavnici Europske komisije. Poseban naglasak stavlja se na važnost start-upova, malog i srednjeg poduzetništva te EU sufinancirane projekte.

Uvodni govor održao je Giorgio Prister, predsjednik udruge Major Cities of Europe koji je ovom prigodom istaknuo: Godišnja konferencija udruge Major Cities of Europe svojevrstan je pregled i kruna svih naših napora koje ulažemo tijekom cijele godine u jednostavniju i efikasniju digitalnu transformaciju gradova. Konferencija se iz godine u godinu seli u drugu državu, u drugi grad. Time dajemo priliku i mogućnost svima za participaciju i prezentaciju svojih uspjeha i dobrih praksi. Također, teme i govornici su uvijek pomno izabrani, stoga i ovoj konferenciju participiraju vrhunski stručnjaci iz specifičnih područja koji se, moram istaknuti, rado odazivaju našem pozivu. Danas smo ovdje okupljeni svi – od pružatelja IT usluga, poduzetnika, predstavnika akademske zajednice pa sve do političara koji žele saznati što se dešava u svijetu te kako to primijeniti u svojim zemljama. G. Prister je u svome uvodu istaknuo kako mu je izuzetno drago što se konferencija, ove godine po drugi put, održava u Zagrebu – gradu koji se trudi na najbolji mogući način, u okviru svojih mogućnosti – što kvalitetnije implementirati smart city rješenja i provesti digitalnu transformaciju na korist svojih građana. Svoj govor g. Prister je zaključio s riječima: Ovom konferencijom želimo ispričati stvarne priče te poteknuti razmjenu znanja i iskustava na svim razinama. Stoga pozivam sve na aktivnu i otvorenu participaciju u cilju pronalaženja najboljih digitalnih rješenja!

Nakon uvodnog govora MCE konferenciju svečano je otvorila Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba koja je ovom prilikom istaknula: To što smo se okupili u ovako velikome broju govori o važnosti ovoga događaja na međunarodnoj razini, kao i o aktualnosti i atraktivnosti tema vezanih uz područje digitalne transformacije gradova. Ponosni smo jer je upravo Zagrebu, ove godine po drugi put, ukazano povjerenje i dana mogućnost biti domaćinom ovog prestižnog događaja. Uvjereni smo kako ćemo na najbolji mogući način opravdati ukazano povjerenje, a nadam se i nadmašiti vaša očekivanja. Digitalizacija gradova više nije budućnost, ona se odvija upravo sada. Njena kvalitetna implementacija direktno utječe na kvalitetu svakodnevnog života naših građana. Otvorenim i konstruktivnim dijalogom između građana, predstavnika političkih elita, gospodarskog sektora i akademske zajednice stvaraju se najbolji temelji za razvoj pametnih gradskih rješenja. Grad Zagreb konstantno ulaže velike napore kako bi implementacijom inovativnih rješenja i projekata našim građanima olakšali svakodnevni život. Ti napori vidljivi su kroz konkretne projekte koje provodimo, a o kojima će više riječi biti tijekom današnjeg dana. Na temu digitalne transformacije još mnogo toga možemo naučiti, ali jednako tako vjerujemo kako se i od nas ima štošta dobroga za naučiti. Na kraju svojega govora gđa. Majić okupljenima je poželjela uspješan i ugodan boravak u Zagrebu te je proglasila MCE konferenciju otvorenom.

Uz primjere najboljih praksi, okupljeni će imati priliku poslušati i o uspjesima digitalne transformacije te implementaciji pametnih gradskih rješenja iz Hrvatske, ali i raspraviti o izazovima te razmijeniti iskustva. Uvaženi govornici koji će detaljnije prezentirati najbolje domaće prakse su Bernard Gršić – državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Goran Pauk – župan Šibensko-kninski i predsjednik Hrvatske zajednice županija, Mirka Jozić – pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo te Željko Jurić – pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke, Jasna Golubić – pročelnica Upravnog odjela za izgradnju Grada i prostorno uređenje, kao i ostali visoki predstavnici hrvatskih gradova i županija.

Atraktivan program konferencije podijeljen je u tematske cjeline: eGovernment – Putting Lipstick on a Pig?; The Great Vanishing Act – Public Administration and the Impact of Emerging Technology; Boosting the Digital Economy – The Role of Local Public Services; Deep Dive parallel World Cafes; Local Democracy in a Social Media World; City Resilience; Embedding and Facilitating Innovation in Public Services. Pregled tema i program konferencije dostupan je na www.majorcities.eu/conferences/2017-zagreb