SHARE

Ponekad nas život baci u nesretnu situaciju, i stvari se doimaju prilično mračnima.

Nekoliko primjera nesretnih okolnosti:

  • Izgubili ste blisku osobu
  • Primili ste lošu vijest
  • Financije su vam u neredu
  • Imate loš dan na poslu
  • Partner je ljut na vas ili želi raskinuti
  • Bolesni ste ili jako umorni
  • Boli vas
  • Netko vas je emocionalno povrijedio

Ove situacije su grozne i normalno je biti nesretan kad vam se nešto od toga dogodi. Možda ćete se zapitati, zašto je život tako težak? Zašto stvari ne mogu biti bolje.

Često ne kontroliramo situacije koje nam se događaju i ne možemo ih uvijek ispraviti, bar ne lako ili odmah. Ali to ne znači da ne možete pronaći sreću u očajnoj situaciji.

Sreća je moguća, ako svladate nekoliko osnovih tehnika:

1. Dopustite sebi da budete nesretni

Kad se osjećate loše, bolno, sve što želite je pobjeći od tog osjećaja. Ignorirate ga, pretvarate se da je sve u redu, tješite se, branite, iskaljujete se bespomoćno, prikrivate ga lijekovima, odvraćate si pozornost. To je vrlo ljudski činiti. Ali želja da pobjegnete od lošeg osjećaja neće vam pomoći. Obično samo produljuje bol, čini probleme gorima. Umjesto toga, recite sebi da je u redu osjećati se nesretno, u redu je da vas boli. Zastanite i dopustite sebi da osjetite, uronite u tu nesreću. Uočite da je to OK, budite znatiželjni i istražite taj osjećaj, upoznajte se s njime. Nije ugodan, ali neće vas ubiti. Točnije, tu počinje ozdravljenje i događa se osobni rast.

2. Gledajte bol kao simptom života

Sad kad ste licem u lice s boli i nesrećom, kad ih dodirujete i intimni ste s njima… uočite da je riječ o osjećaju živosti. Život nije otupjelost i izbjegavanje (barem ne jedino to), i ne sastoji se samo od leptirića i sunčanog vremena. Biti živ znači osjećati bol, strah, ponekad se osjećati isključeno. Dopustite sebi da to osjetite i upamtite da biti živ znači i tako se osjećati. Možete reći “ovo je grozno” ili “kako je zanimljivo biti živ”. To je kao bungie ili kako ja zamišljam da bih se osjećao da mogu letjeti: puno straha, uzbuđenja, šokova i radosti. To je nevjerojatno iskustvo. A vi ga imate upravo sada.

3. Pronađite zahvalnost

Biti potpuno živ, potpuno uronjen u iskustvo ovog trenutka… na čemu biti zahvalan? Čak i na malim stvarima – na lišću koje vani treperi na vjetru ili zvuku nečijeg smijeha. Na stvarima koje uzimamo zdravo za gotovo poput vida ili glazbe. Na tome da vaš život podupiru milijuni ljudi. Na tom što možete raditi stvari koje želite. Na okusu jagode i mirisu hrane koja se kuha. Na disanju. Možete pronaći zahvalnost za bilo koju od ovih stvari, bilo kada, pa i sada. Pronađite tri stvari u ovom trenutku na kojima možete biti zahvalni.

4. Pronađite životnu radost

Živi ste! Trebali biste pjevati s vrhova brda. I u najgorim trenucima možemo pronaći radost u ne baš beznačajnoj činjenici da smo živi. Srce vam kuca. Nije li to sjajno?

Da, znam, teško je. Ne kažem da ćete na ovaj način magično sve promijeniti. Ali u svakom trenutku postoji radost, ako se usudite potražiti je.