SHARE

Stres ne utječe samo na naše zdravlje i na općenito stanje našeg organizma nego i na naše odnose. Zapravo stres utječe na sve sfere našeg života kojeg često uzimamo zdravo za gotovo. Suludo je reći “nemojte se izlagati stresu” ili “manje se živcirajte”, savjet koji često čujemo od liječnika. Na puno vanjskih okolnosti u kojima se nađemo ne možemo utjecati. No ono na što uvijek možemo utjecati i na čemu možemo raditi naš je odnos prema situacijama u kojima se nađemo, bile to one koje smo sami odabrali ili koje su zatekle nas. U nastavku deset savjeta za navike koje će vam pomoći da se lakše i bolje nosite sa stresom u svakodnevnom životu.

Usredotočite se na to da radite jednu po jednu stvar

Često se nalazimo u situacijima ili okolini koja od nas očekuje da radimo više stvari istovremeno. S obzirom na razne rokove izgleda da bismo svi trebali vladati umijećem multitaskinga. Iako na taj način možemo napraviti mnogo stvari, to neprestano žongliranje s puno loptica vodi do povećanja razine stresa i do iscrpljenosti. Naučite se fokusirati na jednu stvar u trenutku. Ne samo što ćete si smanjiti razine stresa nego ćete biti i produktivniji.

Hodajte

Hodanje je jedna od najlakših formi kardiovaskularne tjelovježbe tijekom koje se otpuštaju hormoni sreće te se osjećamo bolje. Kako bi dobili najviše benefita od te aktivnosti, započnite svoj dan sa šetnjom. Neka to postane vaša dnevna rutina.  Svježi zrak i lijepa okolina raščistit će vaš um i dati vam svježiju i bolju perspektivu.

Redovito vježbajte

Nema sumnje da je redovno vježbanje sastavni dio zdravog načina života. Osim toga što djeluje na naš fizički izgled, tjelovježba smanjuje razine stresa. Tijekom tjelovježbe se oslobađaju endorfini koji poboljšavaju našu sposobnost da spavamo bolje te djeluju na smanjivanje boli. Trideset minuta svaki dan može vam život promijeniti bolje na toliko razina.

Slušajte glazbu

Kaže se da je glazba hrana za dušu, njeguje je, a nas dovodi do stanja smirenosti i opuštenosti. Kad god ste u stresnoj situaciji pustite si omiljenu pjesmu i bit ćete iznenađeni njenim učinkom. Naporan dan u uredu može se ublažiti ako vam u pozadini svira neka fina, vama draga glazba.

Napravite si raspored

Stres i tenzije se javljaju kada stvari izmiču kontroli. Ako ne znate baratati sa svojim rasporedom, lako može doći do toga da se posao nakupi i da vas dovede do situacije u kojoj ne znate što prije ni kako dalje. Također, ako ne napravite sve ono što ste si zadali da trebate napraviti, čak i ako lista nije realna, rezultirat će razočaranjima i frustracijom.

Uzmite si vremena da organizirate svoj raspored i to prije nego započnete svoj dan. Napravite listu stvari koje trebate napraviti i predviđeno vrijeme za njihovo trajanje.

U svaki dan uvrstite malo zabave

Smijeh je najbolji lijek, besplatan je i vrlo učinkovit. Nemojte biti preoštri prema sebi. Umjesto da se živcirate svaki put kada napravite pogrešku, smijte se sebi. Pozitivna i zabavna perspektiva pomoći će vam da se osjećate bolje. Pronađite stvari koje vas vesele i uzmite predah od posla. Okružite se ljudima koji znaju kako se zabavljati i koji vas pune pozitivnom energijom. Život je prekratak da bismo ga proveli ljuti i frustrirani.

U svoj raspored uvrstite neku kreativnu aktivnost

Borite se protiv stresa tako da se uključite u aktivnosti koje potiču vašu kreativnost. Slikanje, glazba, pisanje…što već odgovara vašim afinitetima. Pronađite polje kreativnog izričaja koje vas zanima i istražujte vlastitu kreativnost.

Provedite vrijeme s obitelji i prijateljima

Obitelj i prijatelji one su konstante našeg života koje su s nama u teškim i sretnim situacijama, stupovi naše potpore. Iako se ponekad i s njima svađamo, u nama izazivaju osjećaj ugode i sreće. Kad se nalazite u teškoj, stresnoj situaciji nazovite svoje prijatelje. Ne morate ići na skupe večere, obično druženje bit će sasvim dovoljno da vam se vrati nalet pozitivne energije i snagu za dalje.

Nemojte se zaboraviti smijati

Sretni ljudi su manje podložni stresu u odnosu na one ne-sretne. Moći se dobro nasmijati jedan je od najjeftinijih  i najefektivnijih načina na koji možete reducirati stres. Pogledajte smiješan film ili video, pročitajte smiješan vic ili se smijte sami sebi. Moći pronaći humorističan kut u svakoj situaciji umijeće je koje nam puno može pomoći.

Provedite vrijeme pomažući prijatelju

Kada pomognemo nekome kome je to potrebno, pogotovo prijatelju ili osobi do koje nam je stalo, koju volimo, zauzvrat dobijemo prekrasan osjećaj topline. Osjećamo se kao da smo postigli nešto jer smo nekome pomogli. Nemojte oklijevati ponuditi svoju pomoć nekome kome je to potrebno jer na taj način ne pomažete samo njima nego i sebi.

Prilagođeno s Pick the Braina