SHARE

Stvari  koje nas sprečavaju da se pokrenemo su dobro poznate:

  • Osjećamo da smo preplavljeni
  • Bojimo se
  • Ne znamo otkud krenuti
  • Navikli smo odugovlačiti i raditi lakše stvari

Lako je upasti u kolotečinu neaktivnosti, a izgradnja navike na djelovanje može biti puno teža. Razlog je taj što smo povratne petlje u svom životu podesili na pogrešan način: lakše je odložiti djelovanje nego pokrenuti se, lakše je tražiti udobnost, nego se predati neudobnosti, strahu i stresu.

Kako se onda motiviramo na djelovanje u životu: na promjenu temeljnih zdravstvenih i poslovnih navika, na to da se maknemo iz kuće i potražimo posao, na puštanje svoje kreativnosti u svijet, na to da se pokrenemo i započnemo projekt koji dugo želimo?

Odgovor leži u jednostavnoj metodi kreiranja navike djelovanja:

  • Odaberite jednu pozitivnu radnju
  • Neka bude mala i jednostavna
  • Podesite pozitivnu povratnu petlju
  • Uložite sve što imate u nju
  • Ponovite

Ovo za neke zvuči previše jednostavno i možda ste već u iskušenju da preskočite ovaj članak kako biste otišli čitati nešto drugo. Nemojte učiniti tu pogrešku – iskušajte ovu metodu i utvrdite možete li uspostaviti naviku djelovanja već danas.

Odaberite jednu pozitivnu radnju

Da, znam da postoji tisuću stvari koje biste htjeli napraviti na svim područjima svog života. Ali razmišljanje o tim stvarima koje morate učiniti može vas izložiti stresu i osjećaju preplavljenosti, što vodi nečinjenju. Ne možete to sve obaviti odjednom!

Umjesto toga, usmjerite se na nešto što možete učiniti odmah.

Ali kako odlučiti što učiniti? Pokušajte na ovaj način:

Popišite glavne stvari koje želite učiniti. Slobodno sastavite i drugi popis s manjim zadacima koje morate riješiti. Nemojte stati na ovom koraku – ako se osjećate preplavljeno, samo pomislite na najveće stvari koje trebate obaviti. Označite top 3 na listi – što vam se sada čini da je najvažnije. Ako se ne možete odlučiti, zamolite nekog drugog da to učini za vas.

Odaberite najvažniju stvar iz vašeg top 3 izbora. Ako je teško odlučiti se, odaberite nasumično. Bolje je donijeti pomalo pogrešnu odluku nego zapeti jer ste neodlučni. Jednom kad ste odabrali svoju top odluku, primjerice “napisati knjigu” ili “dovesti se u formu”, morate odabrati jednu malu odluku koju možete donijeti u sklopu tog većeg projekta i obaviti tijekom idućih nekoliko minuta.

Što s ostalim projektima i zadacima na popisu? Doći će na red kasnije, ali brinuti o svemu odjednom je kontraproduktivno. Odaberite jednu stvar s popisa, i nastavite djelovati. Nakon toga, možete ponovno procijeniti svoj odabir i prebaciti se na idući zadatak s popisa. Na taj način naviknut ćete se na djelovanje, umjesto na tromost.

Neka bude mala i jednostavna

Sad kad imate nešto na što se želite usmjeriti, zapitajte se “koju malu radnju mogu odmah poduzeti?”.

Za veliki plan “napisati knjigu” to može biti i samo “otvoriti dokument i zapisati nekoliko ideja”. Za “dovesti se u formu” to može biti “kratko se prošetati” ili “napraviti nekoliko sklekova”. Ili čak “poslati poruku mojoj sestri i dogovoriti se da sutra odemo trčati”.

Ne morate odmah odraditi cijeli projekt. Samo jedan mali korak. Jednom kad se naviknete na djelovanje, moći ćete obaviti druge korake. Zasad se fokusirajte samo na taj mali korak. Tako se stvaraju navike.

I neka to što radite bude toliko smiješno jednostavno, da ne možete reći ne.

Jeste li u iskušenju da odgodite djelovanje? Onda podesite stvari tako da vam bude još lakše – svatko može vježbati 30 sekundi.

Pola minute tjelovježbe neće vas dovesti u formu, ali navika djelovanja se bavi rušenjem barijera i pokretanjem.

Podesite pozitivnu povratnu petlju

Regrutirate li jednu ili dvije osobe u svoj tim za odgovornost, bit će vjerojatnije da ćete uspjeti. To je iz razloga što s odgovornošću dolazi i negativna povratna informacija ako ne činite dogovoreno (malo srama) i pozitivna povratna informacija kad izvršite svoje (malo ponosa).

Jednostavno je:

Zamolite jednog ili dvoje prijatelja da se priključe vašem timu. Pošaljite im mail ili poruku. Podijelite međusobno koje ćete male korake danas poduzeti na putu prema cilju. Na kraju dana, ili kad obavite svoje tri male akcije, prijavite učinjeno.

Ako radije ne biste imali tim, postavite popis na zid (ili drugo vidljivo mjesto). Popišite svoje tri male radnje za to jutro i dopustite si da ih prekrižite kad su gotove. Osjećat ćete se dobro kad ih budete križali.

Pozitivna povratna sprega znači da uživate u obavljanju malih akcija, umjesto da tražite udobnost u njihovom odlaganju.

Uložite sve što imate

Jednom kad ste postavili sustav za utvrđivanje odgovornosti i odabrali malu radnju, vrijeme je da se pokrenete!

Sad se u cjelosti dajte u pokretanje radnje.

Samo morate krenuti.

Djelujte kao da je to pitanje života i smrti.

Djelujte kao da ništa nije važnije nego da održite riječ koju ste dali sami sebi.

Djelujte kao da je ta mala radnja cijeli svemir.

Samo morate krenuti – otvoriti dokument, započeti email, upisati točku na popis, obuti tenisice. Posvetite se svom silom tom malom trenutku.

Ponovite, kako biste stvorili naviku

Sjajno je obaviti prvu malu radnju. Sad se usmjerite u cjelosti na iduću. Tako nastaje navika djelovanja: ponavljanjem.

Ako ste poduzeli malu radnju na važnom projektu, čestitajte si. Prekrižite je s popisa, prijavite svom timu za odgovornost, osjetite zahvalnost što ste se pokrenuli. Zatim se upitajte koji je sljedeći mali korak na ovom projektu koji možete poduzeti. Možete li ga obaviti odmah? Jedan po jedan mali korak, i inercija će vas početi nositi dalje.

Možda ne možete ništa poduzeti? U tom slučaju, pogledajte svoj popis 3 najvažnija cilja i odlučite postoji li drugi projekt na kojem upravo sada možete poduzeti neku malu radnju.

Ako ne, možda na nekom od drugih važnih projekata. Ili na manjem zadatku (ali nemojte ovo koristiti za odlaganje stvarno važnih i teških zadataka). Ako možete, prvo obavite teže, ali nekad je potrebno riješiti i male stvari. Ovdje je trik u tome da teške zadatke pretvarate u male, lagane zadatke.

Ponavljajte ovu metodu, uz svakodnevnu reviziju vašeg popisa, uz dane ispunjene malim djelima, s pauzama. Tako ćete stvoriti naviku djelovanja, i bit će nevjerojatna.