SHARE

Znate li kakav je osjećaj pobijediti svaki dan?

Jeste li se ikad osjećali toliko preplavljeni s događajima da se na kraju dana pitate jeste li uopće išta uspjeli napraviti? Većina ljudi funkcionira na principu auto pilota, nisu svjesni što se uopće događa u kojem dijelu dana. Jeste li i vi jedan od njih? Osjećate li toliko uronjeni u svoju rutinu da se svaki dan borite da napravite korak dalje u ostvarivanju vaših ciljeva? Ako je tako, pokušajte slijediti ove savjete i počnite pobjeđivati u životu svaki dan!

Savjet prvi: Pobijedite (u)jutro

Strateški započnite svoja jutra. Ako se kasno probudite, zgrabite kavu i odjurite na posao postavili ste panični ton danu koji je pred vama. Prvi sat u danu trebao bi vam pomoći da odredite smjer vašeg dana. Ako je potrebno, navijte nekoliko alarma kako biste se probudili na vrijeme. Polako se ustanite i uzmite vrijeme da se mentalno i emocionalno nahranite prije nego što krenete u svoj radni dan.

Savjet drugi: Slavite male pobjede

Bez obzira na to koliko ste zauzeti rješavanjem problema, trebate slaviti male pobjede. Jeste li se ustali na vrijeme i pospremili krevet prije nego ste krenuli na posao? Pobjeda! Jeste li ostali unutar predviđenog budžeta za ovaj tjedan? Pobjeda! Puno toga dobro napravite svaki tjedan- od sitnica na poslu do onih kod kuće i u odnosu s ljudima. Nemojte ih zaboraviti slaviti.

Savjet treći: Budite prisutni u svakoj situaciji

„Toliko smo zauzeti gledanjem onoga što je isprd nas da ne uzimamo vrijeme kako bismo uživali tamo gdje sad jesmo“, rekao je američki umjetnik Bill Watterson.

I to je, nažalost, često i istina. A onda se pitamo gdje nam je otišlo vrijeme. Život se ne može živjeti u nijednom drugom vremenu nego sada, u trenutku u kojem jesmo. Naša se svakodnevica sastoji od čekanja- vikenda, praznika, situacija i događaja sretnih i manje sretnih koje su pred nama. No umjesto toga da svu svoju nadu i fokus usmjeravate na ono što će tek biti, pokušajte vježbati zahvalnost na svakom trenutku koji imate, pa i onom sada. Iskoristite ga u potpunosti, uživajte u njemu i učite od njega. Razgovarajte sa svojim kolegama, provedite vrijeme s djecom – ako osjetite prostor za malo spontanosti, objeručki ga prihvatite.

Savjet četvrti: Rekapitulirajte svoj dan

Rekapitulacija dana, sa svime onim što je bilo dobro i loše u njemu, jedna je od strategija koja je autoru ovog teksta puno pomogla. Svakoga dana uzme nekoliko minuta kako bi verbalizirao koje su sjajne, a koje manje sjajne njegove točke. Na taj se način, čak i ako na kraju dana ima osjećaj da je dan bio težak, stresan ili dosadan, prisjeti i ugodnih, svjetlih trenutaka koje je u potpunosti zaboravio. Što se tiče onih događaja u danu s kojima nije zadovoljan, uzme nekoliko trenutaka da preispita može li od njih išta naučiti. Stvari se u životu ne događaju slučajno, stoga počnite obraćati pozornost na ono što vam se događa.

Savjet peti: Navečer se opustite

Ako je važan način na koji započinjete dan, važan je način i na koji ga privodite kraju. Promislite o tome što vas najviše opušta- je li to čitanje knjige, šetnja, igranje s djecom, gledanje serije? Pronađite neku od aktivnosti koja dopušta vašem umu da se opusti i koja vam donosi osjećaje sreće i zadovoljstva. Zatim je pokušajte primijeniti na tjedan dana i promotrite kako se osjećate. Zadovoljavajući (za vas) završetak dana smatrajte kao pripremu za kvalitetno odrađen dan koji mu predstoji, nešto poput istezanja na kraju treninga.

Prilagođeno s Pick the Braina