SHARE

Biti poduzetnik nije lako. No ako osjećate da je to ono što želite i trebate, ovo su tri savjeta koja biste trebali poslušati prije negoli date otkaz na svom sadašnjem poslu i upustite se u poduzetničke vode.

Odvojite vrijeme kako biste testirali svoj poduzetnički duh

Prije nego napustite sigurnost svog trenutnog posla, počnite raditi svoj poduzetnički posao malo po malo. Pronađite način da testirate svoju ideju prije nego napustite svoj posao. To znači da ćete morati odvojiti neko vrijeme koje ćete provesti radeći bez plaće, ali također znači da ćete imati već nešto odrađeno kad odlučite da je vrijeme za dati otkaz. Ideje koje trebate uzeti u obzir prije nego date otkaz:

  • Napravite web stranicu na kojoj ćete prodavati ili promovirati svoju ideju i vidite tko na nju pozitivno reagira.
  • Iskoristite svoje slobodno vrijeme kako biste radili na poslovnom planu i podijelite ga svojim prijateljima i mentorima kako biste vidjeli što oni o tome misle.
  • Idite na evente koji su povezani s vašom idejom. Počnite graditi svoje „pleme“ potencijalnih klijenata, kupaca ili pomagača.

Dobro procijenite svoj trenutni posao

Prije nego date otkaz na svom trenutnom poslu upitajte se jesu li vaše ideje i strasti nešto što možete uključiti u svoj sadašnji posao? Ako otkrijete da možete u svoj sadašnji posao inkorporirati svoje ideje i poduzetnički duh, to bi moglo biti upravo ono što tražite. Poduzetnici imaju priliku da stvaraju nove stvari, a ako to radite unutar tvrtke u kojoj već radite, manji je rizik jer na raspolaganju imate sredstva tvrtke. Također, na taj način možete vježbati svoje poduzetničke vještine koje će vam dobro doći ako i kada se odlučite na vlastiti poduzetnički pothvat.

Procijenite što vam sve treba

Budite sigurni da je biti poduzetnik ono što želite. Treba li vam promjena? Jeste li strastveni oko svoje ideje i njenog lansiranja na van? To su sjajni razlozi za postati poduzetnikom, no također morate biti spremni da se nosite s neuspjehom, odbijanjem kao i sa dugoročnim implikacijama onoga što poduzetništvo sa sobom nosi.

Počnite razmišljati o tome što bi vam pomoglo da zakoračite u tu svoju strast. Razgovarajte s mentorima koji vas poznaju i počnite otkrivati svoje unutarnje motivacije i načine na koje biste se mogli približiti svojim ciljevima. Također, obratite pažnju na to koja vam je infrastruktura potrebna da uspijete. Primjerice, treba li vam sigurna i redovita plaća kako biste uzdržavali svoju obitelj? Radite li najbolje kada ste unutar tima? Razmislite o tome kako ćete se nositi sa dvosmislenostima koje dolaze sa poduzetništvom, bez ugrađene strukture i potpore koja dolazi u paketu s vašim sadašnjim poslom.

Nastavite oprezno

Ako slijedite ova tri koraka bit ćete bolje opremljeni i spremi za lansiranje vlastitog projekta kao poduzetnik. Oni na neki način odgađaju davanje otkaza na vašem trenutnom poslu, ali vam daju alate ako se odlučite za korak da postanete poduzetnik. Mogu vam pomoći da sa sigurnošću donesete karijerni odabir koji će vas učiniti sretnim i voditi ka uspjehu.

Prilagođeno s Pick the Braina