SHARE

(HINA/zagreb.hr) U povodu Svjetskog tjedna mozga koji se obilježava od 12. do 18. ožujka, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić otvorio je danas, u Muzičkoj akademiji, konferenciju “Kulturom zdravlja do kulture mozga”.

Dvodnevnu konferenciju organizirali su Zagrebački institut za kulturu zdravlja i Zagrebačka zaklada za pomoć osobama oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti, a okupila je 66 znanstvenika, teoretičara, kliničara, rehabilitatora i umjetnika koji će ukazati na povoljan utjecaj terapije glazbom na zdravlje.

Predsjednik konferencije Veljko Đorđević najavio je deset panel diskusija na kojima će govoriti znanstvenici i umjetnici, te Deklaraciju o kulturi zdravlja mozga, koja će biti donesena na kraju konferencije. “Gotovo 38 do 50 posto svih bolesti čovjeka vezane su za mozak, a govorit ćemo o svim čimbenicima rizika”, rekao je Đorđević te među rizicima izdvojio hipertenziju, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, hiperlipidemiju i pretilost.

Kao najčešće bolesti mozga izdvojio je moždani udar i depresiju te naglasio kako su “sve bolesti psihosomatske jer je mozak svima nadređen”.
Na otvorenju konferencije sudjelovao je i ministar branitelja Tomo Medved koji se istaknuo njezinu važnost za populaciju branitelja, koja je osobito rizična zbog proživljenih ratnih strahota.

Branitelji u opasnosti od moždanog udara

“Velik broj branitelja u opasnosti je od moždanog udara zbog stresova i svega što su proživjeli. Sutra će biti govora o PTSP-u kao posljedici proživljenog stresa, odnosno svih ratnih trauma”, rekao je Medved.

Sudionike konferencije pozdravio je i izaslanik ministra zdravstva, neurokirurg Vili Beroš te istaknuo da Ministarstvo zdravstva podržava Tjedan mozga koji pridonosi podizanju svijesti o bolestima mozga, moždanom udaru i ozljedama mozga od kojih, kako je rekao, boluje više ljudi nego od kardiovaskularnih i tumorskih bolesti zajedno.

Konferenciju je pozdravio i akademik Ivica Kostović ustvrdivši kako je još dug put do pravodobnog otkrivanja duševnih i neurodegenerativnih bolesti. “Za sada to možemo samo ograničeno učiniti i u tom cilju treba nam podrška zajednice”, rekao je Kostović poručivši kako je “poznavati mozak važnije od poznavanja svemira jer mozak određuje svu našu percepciju i ponašanje”.

Uz terapiju glazbom, na konferenciji je promovirano kretanje kao primarni oblik prevencije mnogih bolesti. U želji da potaknu populaciju na više kretanja korištenjem novih tehnologija organizatori su točno u podne predstavili tehnološku platformu za prvi virtualni maraton ulicama Zagreba, na kojem su se natjecali timovi predsjednice Republike, gradonačelnika Zagreba i akademske zajednice.
 
Uoči samog početka virtualnog maratona gradonačelnik Bandić je pohvalio napore liječnika u području prevencije i liječenja moždanih bolesti te posjetio da i sam ima iskustvo s bolešću. “Prije 15 godina imao sam moždani udar, osam dana sam bio u komi, nisam mogao govoriti, hodati niti gutati. Zahvaljujući suvremenoj medicinskoj skrbi, za mjesec i pol dana sam već igrao košarku. Prema mom iskustvu, tjelesna aktivnost i ljubav dobar su recept za zdrav život i zdrav um”.