SHARE

U ponedjeljak, 21. listopada je u hotelu International na obilježavanju nacionalnog Dana bez mobitela u prometu održana konferencija Mi i naši gadgeti u prometu – Signalizacijom protiv opasnih navika koju je organizirala Hrvatska Udruga menadžera sigurnosti pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatske gospodarske komore.

Riječ je o dugoročnome projektu provođenja kampanja osvješćivanja i prevencije radi smanjenja broja nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu.

Uime gradonačelnika Milana Bandića prisutne je pozdravila njegova zamjenica Olivera Majić te je naglasila da je istraživanje Hrvatske udruge menadžera sigurnosti iz 2017. pokazalo da čak 91 % vozača, 33 % biciklista i 50 % pješaka koristi mobitel u prometu. Grad Zagreb je otvoren prema novim i inovativnim tehnologijama koje su usmjerene na povećanje prometne sigurnosti, posebno na pješake kao najugroženiju skupinu. Moja poruka je da svi poštujemo pravila igre u prometu, ostavimo se mobitela jer niti jedan poziv niti poruka ne mogu biti vrjednije od ljudskog života, rekla je zamjenica Majić.

Također je istaknula da je u okviru ove kampanje Grad postavio semafor budućnosti na križanju Frankopanske i Deželićeve ulice koje svjetlo baca i prema pločniku ispred pješačkog prijelaza kako bi crveno svjetlo na semaforu vidjeli i oni pješaci i biciklisti koji su zadubljeni u ekrane svojih mobitela.

Ovo je treća godina provedbe projekta Mi i naši gadgeti u prometu, a na konferenciji su o problemu opasnih navika i sigurnosti u prometu, osim policijskih i prometnih stručnjaka, govorili predstavnici teleoperatera te autoindustrije.