SHARE

(Hina) – Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Olivera Majić i pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić ocijenili su nakon sastanka Stožera za civilnu zaštitu u utorak navečer da, unatoč pojavi koronavirusa, nema mjesta za paniku. 

Majić je istaknula kako se Stožer sastao da bi dali punu potporu kriznom stožeru Ministarstva zdravstva. Sastanak je, kazala je, trajao dugo jer su na njemu razmotrene sve moguće situacije i aktivnosti koje treba provesti u skladu s protokolom. 

“Mi smo u okviru naših ingerencija razmotrili sve što trebamo učiniti i sve aktivnosti koje trebamo provesti. Jako je važno da je pomoćnik ministra u ravnateljstvu civilne zaštite za sutra sazvao sastanak svih županijskih ogranaka”, izjavila je Majić.

Objasnila je da će na tom sastanku dobiti detaljne upute, dodavši kako Stožer radi simulacije jer još nije proglašena epidemija te da je protokole za takve situacije usvojila Gradska skupština.  

Na novinarsko pitanje kako izgledaju takve simulacije, odgovorila je kako ih je moguće vidjeti na svim vježbama Civilne zaštite koje se redovito provode te da samo može reći da je naglasak bio na onim objektima koji se u Zagrebu mogu prenamijeniti za liječenje u slučaju epidemije. Majić nije željela odgovoriti na pitanje o kojim je objektima riječ dodavši kako će ti podatci biti dostupni nakon sutrašnjega sastanka u ravnateljstvu Civilne zaštite. 

Novinare je zanimalo koje preporuke Civilna zaštita može dati građanima, a Majić je odgovorila kako su one identične preporukoma Kriznog stožera.   

“Ne želimo davati lažne informacije, mislimo da nema potrebe za panikom, a pitanja koja postavljate su pitanja koja se postavljaju kada se proglasi epidemija, a ona nije proglašena”, zaključila je Majić. 

Potpora kriznom stožeru Ministarstva zdravstva

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić rekao je da su predstavnici toga ureda uvijek tu, kao i on, kako bi dali potporu kriznom stožeru Ministarstva zdravstva.

Kalinić je zamolio građane “da ne paniče, da imamo navodno jednog oboljelog” te da “ne treba jurišati na dućane”. Ustvrdio je kako će se učiniti sve što je potrebno kako bi život u Zagrebu normalno funkcionirao, uključujući i to da će dućani biti normalno opskrbljeni.

“Ispričavamo se ako se ne javimo kada zovete, ali ako se nismo javili, vjerojatno smo zauzeti i nazvat ćemo vas u roku od pola sata”, rekao je Kalinić te dodao da se protokol o postupanju donosi kada se proglasi epidemija.

Pročelnik za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč rekao je da trenutačna na situacija traži ozbiljnost, te da se, kao i kod gripe i drugih kapljičnih infekcija, ne preporučuju javna okupljanja.

KORONAVIRUS I MJERE PREVENCIJE