SHARE

Globalni pružatelj proizvodnih rješenja Jabil Inc. (NYSE: Jabil) danas je predstavio izgradnju centra izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku. Time je započela realizacija projekta koji će, kada dosegne svoj puni potencijal, otvoriti 1500 novih radnih mjesta i pokrenuti novi val gospodarskog razvoja u Slavoniji. Jabil trenutno zapošljava više od 250 000 djelatnika na stotinu različitih lokacija u 30 zemalja.

Na zemljištu ukupne površine 169 671 četvornih metara u osješkoj Industrijskoj zoni Nemetin uskoro će se izgraditi suvremeni pogon površine 48 000 četvornih metara, koji će Jabilovim korisnicima isporučivati sveobuhvatna proizvodna rješenja. Osječki centar uključivat će proizvodni pogon, skladišni prostor, napredne servisno-tehničke sadržaje, urede i druge sadržaje nužne za svakodnevan rad. Dovršetak izgradnje centra planiran je za srpanj 2024. godine. Očekuje se kako će taj ambiciozni projekt revolucionirati lokalnu industriju.

„Krećemo s izgradnjom centra koji će biti ne samo središte naše proizvodnje, već i proizvodno i tehnološko središte izvrsnosti. Ovaj je projekt iznimno važan za Osijek, Slavoniju i lokalni razvoj, te će pružiti brojne prilike za gospodarski rast i napredak“, istaknuo je Victor Morales, Jabilov direktor radova u Osijeku. „Ovo širenje predstavlja strateški potez u skladu s Jabilovom usmjerenosti na dugoročne sekularne trendove i rast u područjima obnovljive energije, električnih vozila, zdravstva, 5G mreža i clouda“, dodao je Gerald JJ Creadon, izvršni potpredsjednik kompanije Jabil zadužen za poslovanje.

U Jabilu su sretni što su za svoje odredište odabrali Osijek jer se taj grad može pohvaliti bogatom poviješću i kulturom, kao i iznimno darovitom radnom snagom koja će biti ključna za uspjeh ove kompanije. U Jabilu se njeguje kultura koja sve zaposlenike potiče da budu uspješni i obavljaju svoj posao na najbolji mogući način, s obzirom na to da su sigurnost i dobrobit njihov temeljni prioritet. Već je započelo zapošljavanje radne snage za niz pozicija u različitim sektorima i nastavit će se tijekom godine. „Kandidati iz Slavonije i regije u Jabilu su prepoznali pouzdanog poslodavca koji nudi sjajnu budućnost usmjerenu na razvoj regije. Uvjereni smo kako će naša prisutnost donijeti značajne dobrobiti lokalnoj zajednici, otvoriti nova radna mjesta i pružiti mogućnosti za daljnje obrazovanje i obuku“, dodao je Morales.

Jabilov osječki centar projektiran je u skladu s najnovijim tehnološkim normama i kriterijima koji su ekološki prihvatljivi i doprinijet će Jabilovim ciljevima održivog razvoja. „Sva naša oprema bit će energetski učinkovita kako bismo dodatno smanjili naš sveukupni ugljični otisak“, objasnio je Morales.

“Svaka nova faza velikog projekta iznimno je važna i potvrđuje kako se projekt razvija željenom dinamikom. Stoga nas posebno raduje početak izgradnje Jabilovog centra izvrsnosti za proizvodnju na gotovo 17 hektara zemljišta u osječkoj Gospodarskoj zoni. Poznato je kako je riječ o najvećoj privatnoj investiciji na području Osijeka te Slavonije i Baranje od osamostaljenja Hrvatske, a koja će otvoriti oko 1500 radnih mjesta. Na njezinu smo privlačenju i realizaciji intenzivno i predano radili gotovo dvije godine. Uz zapošljavanje lokalnog stanovništva i doseljavanje radne snage, dolaskom velike međunarodne kompanije koja u svijetu zapošljava oko 260 tisuća radnika, Osijek se snažno pozicionira na investicijskoj karti Europe i svijeta“, izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.