SHARE

U prostorima Udruge Nismo same održana je deveta radionica na temu „Dodaci prehrani i suplementi kod onkoloških bolesnica“. Na radionici koju je vodila Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., spec. onkologije i radioterapije s Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb, pacijentice su imale priliku dobiti pregled najčešće korištenih suplemenata u onkologiji. Imale su priliku pojedinačno prokomentirati indikacije, kontraindikacije, moguće nuspojave i interakcije prvenstveno dobivene iz rezultata randomiziranih kliničkih studija koje su temelj moderne medicine bazirane na dokazima (evidence-based medicine), a ne na osnovu sporadičnih ili anegdotalnih slučajeva.

Udruga Nismo same je održala svoju devetu radionicu u sklopu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ koji se temelji na organizaciji „zdravih kava“ u 15 gradova diljem Hrvatske i devet radionica u prostoru Udruge. Radionice su namijenjene ženama svih generacija, zamišljene su kao jedan oblik radne terapije, a glavni cilj je promocija zdravlja i zdravih aktivnosti. Tema ove radionice je bila „Dodaci prehrani i suplementi kod onkoloških bolesnica“ na kojoj su zainteresirane žene imale priliku postavljati pitanja, kao i iznijeti svoja iskustva s korištenjem određenih suplemenata i dodataka prehrani.

Radionicu je vodila Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica je radioterapije i onkologije na Zavodu za radioterapijsku i internističku onkologiju Klinika za tumore. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2003. Na Zavodu je zaposlena od 2007., a od 2012. kao specijalistica radioterapije i onkologije. U svakodnevnoj praksi ponajviše se bavi radioterapijom bolesnika/bolesnica s karcinomom dojke, karcinomima probavnog i urogenitalnog sustava te ginekološkim tumorima. Također, jedna je od radioterapijskih onkologa koji provode ginekološku brahiterapiju (unutrašnje zračenje) kod bolesnica s karcinomima maternice. Odslušala je poslijediplomski znanstveni studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno je u procesu izrade doktorske disertacije.

„Jako sam zadovoljna kako je protekla radionica, posebice zato što nije bila jednosmjerna komunikacija. Ugodno smo o svemu razgovarale, žene su postavljale pitanja i iznijele svoja iskustva o temi koja je vrlo široka i kompleksna. Konkretno, govorili smo o najvažnijim vitaminima i znanstvenim spoznajama o primjeni većih doza određenih vitamina na rizik od razvoja određenih tumora, kao i na ishod onkološkog liječenja. Dotaknuli smo se i minerala i elemenata u tragovima, prvenstveno smo govorili o suplementaciji kalcija i vitamina D u očuvanju koštanog zdravlja kod bolesnica na onkološkom liječenju. Na kraju se povela jedna vrlo zanimljiva rasprava o alternativnim pripravcima kojih na tržištu danas ima nebrojeno i većina onkoloških bolesnica neminovno dolazi u napast primijeniti jedan ili više alternativnih pripravaka koji se oglašavaju kao sredstva koja jačaju imunitet i direktno uništavaju tumorske stanice bez nuspojava. Za kraj, sudionicama radionice pokušala sam objasniti kako se u medicini odlučuje o primjeni nekog lijeka u kliničkoj praksi, odnosno što znači medicina temeljena na dokazima i kako dobivamo te važne dokaze koji su nam dovoljno vrijedni da bismo određeni pripravak proglasili lijekom i odobrili ga za upotrebu“, izjavila je Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica je radioterapije i onkologije na Zavodu za radioterapijsku i internističku onkologiju Klinika za tumore.

„Jako mi je koristila radionica. Tek sam na početku liječenja i kao svi sam strahu i puna pitanja. Istovremeno dobivam različite informacije o tome što bi mi sve moglo pomoći tijekom liječenja pa mi važno poslušati stručnu osobu koja je u toj tematici i koja će reći: ovo možete, a ovo ne možete. Ovo je moja prva radionica uopće i hvala vam što ste nešto tako organizirali“, izjavila je Helena Povijač, jedna od sudionica radionice. Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge.