SHARE

Jedna od najpoznatijih i najčešće korištenih tehnika produktivnosti zove se Pomodoro. Tehniku je izmislio poduzetnik Francesco Cirillo u vrijeme dok je bio student. Pomodoro tehnika dobila je ime po jednostavnom kuhinjskom pomagalu, brojaču vremena ili tajmeru, u obliku rajčice. Vjerojatno ste vidjeli takav brojač – riječ je o plastičnoj rajčici (na talijanskom – pomodoro), koja na obodu ima označenu vremensku skalu, a odbrojavanje se podešava zakretanjem gornjeg dijela rajčice.

Cirillo je tehniku koristio kao student, u vrijeme dok je morao učiti i pisati radove, a kasnije ju je nastavio primjenjivati i u poslovnom životu. Do danas je službenu knjigu kupilo više od dva milijuna ljudi.

Kako funckionira Pomodoro tehnika?

Kao i sve velike metode, i Pomodoro funkcionira na jednostavan način. Evo četiri glavna koraka:

  1. Podesite tajmer na 25 minuta (taj se period zove jedan pomodoro)
  2. Radite bez prestanka dok timer ne zazvoni
  3. Odmorite se (3-5 minuta)
  4.  Nakon svaka četiri pomodora, uzmite duži odmor (15-30 minuta)

Naravno, postoji još stotinu detalja i nijansi u cijeloj priči, od toga kako se oduprijeti distrakcijama, do toga kako riješiti prekide poput telefonskih poziva, upadanja kolega u ured i sličnog. Ali u svojoj biti, Pomodoro tehnika se može svesti na ova četiri koraka.

Kome je tehnika namijenjena?

Cirillo je, kako smo već spomenuli, razvio Pomodoro tehniku kao student, i studenti su svakako jedna od skupina kojoj tehnika može dobro poslužiti. Ona daje dobru strukturu vašem vremenu i pomaže da se osjećate odmorno i koncentrirano tijekom višesatnih napora učenja za ispite i pisanja seminarskih radova.

Pomodoro tehnika je dobra i za sve druge radnike koji moraju obaviti mnogo posla sami bez inputa suradnika, osobito za kreativce. Dizajneri i programeri su česti korisnici Pomodoro tehnike, ali je i druga zanimanja mogu koristiti u periodima kad moraju utrošiti mnogo vremena na neki samotni posao, primjerice, pisanje izvješća.

Čime mjeriti vrijeme?

Cirillo kaže da je najbolje nabaviti mehanički tajmer, jer sam čin navijanja dokazuje vašu odlučnost da se idućih dvadest i pet minuta posve predate zadatku koji je pred vama.

Ako mislite da je to pretjerivanje, svaki smartphone ima i funkciju odbrojavanja u svojim osnovnim opcijama, a AppStore i Google Play su prepuni aplikacija za Pomodoro tehniku. Samo upišite “pomodoro” u pretragu.

4 KOMENTARI

Comments are closed.