SHARE

Jedna od većih zabluda među ljudima koji žele uspjeh u životu je da se stvari mogu riješiti dodavanjem većeg broja radnih sati. Osim što je to protuzakonito – u Hrvatskoj će vas inspekcija kazniti ako radite više od sedam i pol sati dnevno, čak i ako ste vlasnik tvrtke –  nije ni pretjerano produktivno.

Američki poduzetnik i motivacijski govornik Steve Robbins piše za Pick the Brain o tome kako raditi manje a napraviti više:

Kao i većina ljudi, proveo sam život balansirajući između čeznutljivosti prema lijenosti – tropski otoci i voćni napici su visoko na listi mojih životnih ciljeva – i goruće želje da postignem velike stvari, primjerice, izumim robotsku pčelu. Odgovor je bio pronaći način za postignuća uz čim manje rada moguće. Srećom, ima dovoljno prostora za raditi manje i postići više.

Evo devet jednostavnih pravila koje sam naučio tijekom godina o tome kako postići rezultate bez previše truda. (Štoviše, napisao sam devet pravila, jer bi deset bilo previše truda.) Ako još uvijek radite s ciljem odlaska u vlastiti tropski raj, nadam se da će vas ova pravila uputiti tamo na brz i lagan način.

1. Živite sa svrhom

Povremeno zastanite i zapitajte se: “Zašto radim to što radim?” Pobrinite se da vam se dnevni zadaci preklapaju s višim ciljevima. Ako šaljete mail prijatelju, zapitajte se “Zašto?” Utvrdite li da je razlog samo to što se želite povezati, možda da ga radije nazovete?

2. Prestanite odugovlačiti

Lako za reći, teško za učiniti. Nađite partnera za odugovlačenje. Svaka dva tjedna proglasite “akcijski dan”. Provjeravajte jedan drugoga svakih sat vremena. Pobrinite se da oboje postignete napredak u stvarima koje odlažete.

3. Pobijedite tehnologiju

Ako čitate ovo, vjerojatno ste ovisni o tehnologiji koliko i ja. Razvedite se od nje! Ugasite svoj pametni telefon i premjestite kompjutor izvan svog glavnog radnog prostora. Nemojte razmišljati o komjutoru kao o mjestu gdje provodite vrijeme. Koristite ga kao alat, za specifične zadatke. Upalite ga kad vam treba i ugasite kad ste završili.

4. Vježbajte usredotočenost

Proglasite dio dana (ili cijeli dan) vremenom za usredotočenost. Ugasite email aplikaciju, iskopčajte telefon i zatvorite vrata ureda. Odgodite sve prekide koji nisu po život opasni za nakon vašeg vremena za usredotočenost.

5. Ostanite organizirani (mentalno i tjelesno)

Organiziran ne znači uredan. Znači samo da morate znati gdje su stvari kad vam zatrebaju. Ako imate hrpe stvari koje nemaju svoje mjesto u uredu, odredite mjesto za njih, pa makar to značilo da idu na jednu od hrpa. Samo neka to bude službeno, kako biste znali gdje je.

6. Ne gubite vrijeme

Mijenjanje odluka je skriveni gubitak vremena. Za odluke koje se ponavljaju, priredite listu uvjeta koji rezultiraju odgovorom “da”. Primjerice, “obnovit ćemo zalihe kemijskih olovki bilo kojim modelom koji ima gel tintu i vrh širine 0,07 mm”. Kad dođe vrijeme za narudžbu uredske opreme, jednostavno naručite prvu olovku koja odgovara uvjetima.

7. Optimizirati i raditi manje

Povremeno proučite svoje radne procese. Razmislite kako poboljšati svoje radne navike. Primijetite li da bolje razmišljate ujutro, planirajte aktivnosti koje traže upotrebu moždanih vijuga prije podneva. Ako je poslijepodne vaše vrijeme, ostavite ih za kasnije.

8. Gradite čvršće veze

Tražite pomoć? Kad idete prema velikom cilju, pitajte kolege i prijatelje da vam pomognu. Izgradite te odnose unaprijed na način da već danas vi budete njima na raspolaganju.

9. Koristite poluge

Vrebajte načine kako doći do velikog rezultata s malo rada. Ako možete ponovno upotrijebiti isti sadržaj, prirediti šprancu za pisma koju se može lako prilagoditi ili pomoći velikom broju ljudi da odjednom odradite nešto što je svima njima potrebno, pobrat ćete velike rezultate od jednog napora.

Ovih devet koraka su široke kategorije. Svaki se može primijeniti na brojne načine. Dužni ste sami sebi izvući najviše od rada koji ulažete. Proučavajte sebe dok radite i upotrijebite ova načela kako biste počeli raditi manje i postizati više.