SHARE

Ne morate biti poduzetnik da bi iskoristili prednosti poduzetničkog razmišljanja.

Danas je svijet (pogotovo poslovni) vrlo turbulentan. Nije lako postići uspjeh. Neke industrijske grane se zatvaraju, ljudi češće mijenjaju posao, svojom voljom ili prisilno. Možemo se zbog toga žaliti i govoriti kako život nije fer, ili možemo poduzeti nešto pozitivno.

U ovom članku ću ponuditi plan djelovanja, i pomoći vam da shvatite da je želja za prilagodbom i razvojem unatoč životnim poteškoćama puno bolji način da se poboljšate, nego da usvojite mentalitet žrtve.

Lakše je prihvatiti razmišljanje većine – da život nije fer. Da se ne možemo othrvati od negativnosti i krenuti ispočetka. Ali možemo. Ako ne prihvatimo činjenicu da možemo krenuti dalje, život će nam i dalje biti prepun poteškoća i tuge.

Ako ste spremni pokazati svoju veličinu, važno je i usvojiti poduzetničko stanje uma.

Naglašavam da ne morate nužno pokrenuti vlastiti biznis. Tu govorim samo o poduzetničkom načinu razmišljanja, a ne poduzetništvu.

Poduzetnik shvaća da može osvježiti ideju, ili na njoj izgraditi nešto novo. Oni to uglavnom postižu kroz biznis koji osnuju. Postoji puno prednosti koje poduzetnik ima naspram drugih. Možda najveća je ta što znaju da sami kontroliraju svoju sudbinu, i da će ih određeni postupci dovesti u povoljniju šansu za uspjeh. Dobar odnos prema klijentima i pružanje usluge na najvišoj razini, njima pružaju sigurnost. Svjesni su da će, ako zanemare te stvari, propasti.

Evo nekoliko promjena koje možete unijeti u svoj život kako bi usvojili poduzetnički način razmišljanja:

1. Ponašajte se prema poslu kao prema najbitnijem klijentu

Iako možda imate standardan posao, svejedno možete usvojiti poduzetnički pogled tako da se prema poslu odnosite kako prema najbitnijem klijentu. Možda vam to zvuči čudno, ali može biti korisno. Poduzetnik zna da je klijent izvor njihovog prihoda. Uvijek traži novi način za stvoriti vrijednost klijentima. Razumiju da će, drugi preuzeti njihovo mjesto,ako prestanu biti korisni. Ovo vrijedi i za svaku karijeru ili posao. Lagano odumiru dani gdje se možemo nadati stalnom poslu u kojem ćemo napredovati s obzirom na to koliko smo dugo u tvrtki. Živimo u razdoblju gdje najbolje prilike dobivaju oni koji polučuju najbolje rezultate. Možemo se odupirati toj činjenici ili se na nju žaliti, ili je možemo prihvatiti i iskoristiti.

Razmislite. Da vi vodite biznis, ne bi li se prema najbitnijim klijentima odnosili s ljubaznošću? Ne bi li se svojski trudili da ih usrećite? Naravno da bi, jer znate da bi njihov odlazak za vas značio umanjenje prihoda. Nadam se da uviđate da je situacija slična i s vašim poslom.

Ako želite napredovati u karijeri, trebate se odnositi prema njoj kao najbitnijem klijentu, i postepeno ćete dobivati sve više prilika za napredak.

2. Nemojte sva jaja držati u jednoj košari

Naznaka: jedan klijent je isto što i jedna košara. Ovo je poprilično jasno. Ako imate samo jedan izvor prihoda ili samo jednu vještinu, nećete imati sigurnost kao osoba koja ima više opcija. Razmislite o poslu sa strane ili freelancingu. Ako vas to ne zanima, barem možete razviti dodatne vještine. Čak i ako te vještine ne budete profesionalno koristili, mogu vam pomoći da budete učinkovitiji u vašem sadašnjem poslu i svakodnevnom životu. Izbrušene vještine daju vam samopouzdanje koje vam može samo pomoći. Povećajte zalihe vaših vještina. Aktivno ih razvijajte i ne bojte se stjecati nove. Nemojte čekati dok ne bude prekasno– uložite u svoj osobni i profesionalni razvoj prije nego što vam zatreba. Ako vam i ne zatrebaju, nema veze, barem ste spremni.

3. Poduzetnici su ustrajni u potrazi za uspjehom

Ovo se podrazumijeva. Za stvari koje vrijede treba se boriti i biti nepokolebljiv. Naravno da po potrebi trebate skrenuti s puta, ali shvatite da morate uložiti puno truda. Kroz potragu za uspjehom se razvijamo i stječemo iskustvo kako bi stigli do konačnog cilja. Kroz životne izazove rastemo.

4. Poduzetnici znaju da postoji više načina za ostvariti cilj

Kao i što sam prije naglasio, spremni su ispraviti put ako je potrebno, umjesto da odustaju od ideje ako im prvotni plan ne upali.

5. Poduzetnici razvijaju planove i drže ih se

Također su svjesni i da je ključno što prije poduzeti korake u skladu sa zamišljenim planom. Odmah kad smisle i zapišu ideju ili plan, kreću u akciju i izvršavaju ideju.

6. Pametni poduzetnici delegiraju zadatke ljudima koji su najviše kvalificirani i talentirani u određenom području

Ne pokušavaju sve sami obaviti. Primijetite da sam napisao “pametni poduzetnici”, a ne samo “poduzetnici”. To je zbog toga što mnogi poduzetnici griješe pokušavajući sami sve riješiti. Uvijek ćete doći do točke gdje više ne možete sami uspjeti.

7. Izbjegavajte stagnaciju

Težite napretku i razvijanju novih vještina. Ovo sam i gore spomenuo, ali vrijedi ponoviti. Doživotno se osobno i profesionalno razvijajte. Učite nove stvari. Razvoj vam je ključan ako želite maksimalno iskoristiti svoje potencijale.

Usvajanje i razvijanje poduzetničkog načina razmišljanja nije lako, i sigurno ga nećete razviti samo čitajući ovaj članak. Morate poduzeti konkretne korake i iskoristiti gore navedene ideje u svakodnevnom životu. Ako to učinite, imate dobre izglede. A poduzetničko stanje uma će vam dati moć. Bit ćete sigurniji u sebi i život će vam biti ispunjeniji.

Isprintajte ove ideje i redovito ih pregledavajte. Svaki dan je prilika da iskoristite naučeno. Nećete požaliti.

(preuzeto s dumblittleman)

2 KOMENTARI

Comments are closed.