SHARE

Postoji društvo ljudi s visokim kvocijentom inteligencije, zove se Mensa. Da biste se učlanili, morate na testu inteligencije dokazati da vaš IQ spada u 2 posto najviših na svijetu. Successov autor Preston Kelly tek je nedavno čuo za Mensu i odlučio se prijaviti na testiranje. Kaže da mu je prva misao bila da je Mensa najgluplja stvar za koju je ikad čuo, a druga je bila da želi postati članom.

Postavio si je cilj da u roku 90 dana želi ući u Mensu te objavio svoju aspiraciju na Facebooku. Nakon toga je počeo vježbati, jer je odlučio zanemariti sve one koji tvrde da je IQ genetički determiniran. Dobro je istražio kako postati inteligentniji.

Skinuo je Mensinu aplikaciju na svoj iPhone, pokušao riješiti ogledni test i propao. Dok mu je na ekranu bljeskala obavijest da je prosječan, poželio je razbiti svoj skupi mobitel.

U krugovima koji se bave osobnim razvojem postoji neizrečeno, ali prisutno vjerovanje da je IQ nebitan. Prepričavaju se priče prema kojima je Henry Ford bio toliko glup da je uvijek zvao ljude u svoj ured da mu odgovore na razna pitanja.

Ali IQ je uvelike vezan uz osobinu prepoznavanja uzoraka. Kao što Ray Kurzweil, futurist i glazbenik, kaže, “prepoznavanje uzoraka je esencija ljudske misli”. Inteligencija nije isto što i načitanost ili opća kultura. Inteligencija je moć manipuliranja životom pomoću uma. To je najbliže supermoći što možete imati na ovom svijetu.

Studije su pokazale da postoji izravna korelacija inteligencije i uspjeha u životu. Ustvari, to je jedan od najvažnijih pokazatelja. Termanova studija pratila je veoma inteligentnu djecu tijekom cijelog života. Na kraju su bili bogatiji, zdraviji, jači, čak su i bolje zakucavali koševe od manje inteligentnih. OK, ovo s košarkom je šala, ostalo je točno.

Ono što je zanimljivo kod Termanove studije jest da nisu svi inteligentni klinci bili uspješniji. Imali su natprosječne stope alkoholizma i razvoda. U čemu je razlika? Uspješni klinci razvili su želju, oprez, snagu volje, rad prema ciljevima, samouvjerenost i ustrajnost – sve što i vi vjerojatno sada razvijate.

Dakle, inteligencija ne jamči uspjeh u životu. Ali neće ni tipične strategije samopomoći, ako ih ne prati određena razina inteligencije (čim veća tim bolja). Zašto ne dodati povećanje svoje inteligencije na listu ciljeva?

Kad bismo išli pogađati, inteligencija je vjerojatno pola uspjeha, a drugu polovicu čine pozitivno razmišljanje, postavljanje ciljeva, upravljanje vremenom, razvoj karakte i tako dalje.

Jeste li dovoljno inteligentni za uspjeh? Možda već i jeste, evo testa pa provjerite: Mensa Workout

A kako povećati inteligenciju? Evo pet načina, svi se svode na tjeranje mozga na učenje novih stvari:

1. Postanite renesansni čovjek

Proučavajte život – ne samo bogatstvo, zdravlje i sreću. Proučavajte povijest, znanost, psihologiju, umjetnost, jezike, matematiku, glazbu i tako dalje. Naučite kako svijet funkcionira. Produbite svoj um i karakter. Čitajte bar jednu knjigu tjedno. Počnite uočavati uzorke. Inteligencija se svodi na uočvanje uzoraka.

2. Igrajte igru Dual N-Back

Svaki dan 20 minuta. Pojačat će vam radnu memoriju, a jedna studija je ukazala i na drastično povećanje kvocijenta inteligencije. Druge su studije pokazale da nije bilo povećanja. Preston kaže da ne vjeruje drugim studijama, da mu se od igranja te igre počelo u mozgu događati nešto zapanjujuće.

3. Redovno intenzivno vježbajte

Dual N-Back prati vaš napredak. Jednog dana je Preston odigrao igru nakon treninga. Rezultat mu se drastično popravio. Očito ima nešto u otpuštanju endorfina što tjera mozak. Treba vam čim više tih endorfina u životu.

4. Naučite svirati instrument

Učenje sviranja je za mozak kao za tijelo intenzivni trening. To su pokazale studije koje su koristile magnetsku rezonancu. Ukratko, sviranje instrumenta pali u cijelom mozgu intelektualnu vatru, te ima dugotrajne učinke na matematičke vještine te snalaženje u prostoru. Nije čudno što bogati tjeraju svoju djecu da uče bar jedan klasični instrument, htjeli to oni ili ne. Odvojite barem 30 minuta tjedno za svoju unutarnju rock zvijezdu.

5. Kupite knjigu Boost Your IQ autorice Carolyn Skitt, i odigrajte sve igre

Tu su knjigu napisali šmokljani iz Mense, pa vjerujemo da znaju o čemu govore.

U konačnici, vaša inteligencija nije zapisana u genetičkom kamenu. Možete je povećati. A kako bude rasla, tako će vam sve što pokušavate postajati lakše. Preston je to učinio. I vi možete.