SHARE
kartica
he who would be lost / flickr.com/photos/saintdesespoir/

Prelazak na isključivo gotovinsko plaćanje jedna je od metoda koju većina financijskih gurua predlaže za dovođenje osobnih financija u red, bilo da je vaš cilj izlazak iz dugova, štednja za krupnije izdatke poput putovanja ili automobila, ili priprema za umirovljenje.

Studije su pokazale da su ljudi manje spremni potrošiti novac kad ga zaista moraju izbrojati, nego kad samo provuku karticu. To je najveća mana upotrebe debitne kartice, a kod kreditnih kartica treba dodati još i opasnost trošenja iznad mogućnosti te kamate koje se pripisuju na potrošeno. Stoga je jedna od ključnih preporuka kod upravljanja osobnim financijama prelazak na gotovinskih budžet. Popularne metode obično preporučaju podizanje cijelog iznosa plaće i raspoređivanje u koverte – stanarina, režije, hrana, zabava, odjeća… Metoda je prokušana, ali nosi dvije velike mane.

Najveća mana gotovinskog budžeta je da je nepraktičan. Trebate na početku mjeseca podići cijelu plaću u gotovini, rasporediti je, a kad izlazite iz kuće trebate ponijeti pravu kovertu, ovisno o tome što planirate kupiti ili platiti. Nepraktično je premetati sve te novce po džepovima i torbama, a i plaćanje u gotovini traje dulje od kartičnog. Doduše, kod nas je još uvijek prilično uvriježeno, pa vam se neće dogoditi da vas na blagajni cijeli red iza vas prostrijeli pogledom kad vidi da vadite gotovinu, kao što bi vas zadesilo u Americi.

Druga mana gotovinskog budžeta je ta što se izlažete riziku krađe ili gubitka novca. Kreditne kartice osigurane su i banke će vam podmiriti štetu nastalu ako vam netko ukrade karticu i počne trošiti, a zamjena izgubljene kartice je najčešće besplatna ili stoji oko 35 kuna. Novac koji ste izgubili, izgubili ste, bez obzira je li samo zametnut ili je ukraden. Jedan od način osiguranja protiv krađe je da prije kupnje izdvojite novac iz koverte i prebacite ga u novčanik. Veliki je problem i odlučiti se, nositi sav novac sa sobom ili ostaviti ga kod kuće. U Hrvatskoj je još uvijek sigurnije nositi ga sa sobom – rizik o provale je puno veći od rizika da ćete negdje na cesti biti orobljeni, ali mnogima nošenje velike količine gotovine izaziva nelagodu. Moguće polurješenje je da i dalje ne koristite kartice, ali da plaću podignete iz banke u dva ili tri navrata, kako biste minimizirali rizik.

Ono što je ključno jest da sami odvagnete, jesu li ova dva rizika dovoljna da vas odvrate od prelaska na gotovinski budžet. Jer on se u praksi pokazao jednom od najboljih metoda uređenja osobnih financija.

 

4 KOMENTARI

Ostavi odgovor