SHARE

Trčanje je jedan od najpopularnijih sportova za rekreaciju. Vjerojatno i najjeftinijih – ako ne pretjerujete s kupovinom skupe oprema. Omiljeno je među ljudima sa zahtjevnim poslovnim životom jer osim tjelesne forme i zdravstvenih dobrobiti utječe i na mentalno stanje, smanjuje stres i smiruje duh. Razlozi za to su dvojaki. Kao prvo, fizički stres do kojeg dolazi kod trčanja izaziva lučenje hormona koji popravljaju raspoloženje. Drugi aspekt je sretna okolnost do koje dolazi iz razloga što predani trkači najčešće na stazu izlaze u rano jutro – pola sata ili sat vremena u samoći prije početka dana pomaže im da organiziraju misli i isplaniraju dan.

Većini se, međutim, dogodi da odustanu od trčanja kad vide da vani pada kiša. Uz varljivo proljeće nekad ni vremenska prognoza ne pomaže da točno znate što će vas vani dočekati sutra ujutro. Srećom, kiša ne znači da morate odustati od trčanja. Ugledni časopis Runner’s World donosi preporuke kako se opremiti za izlazak na mokre vremenske uvjete.

nike-featherlight-visor

Najvažniji dio opreme je kapa ili šilt. Ključno je da sprečava padanje kiše u oči. Kad temperatura padne ispod deset stupnjeva, nije loše imati i topliju tanku sintetičku kapu ili maramu. Kad zatopli, prozračna mrežasta šilterica radi bolje.

naoclae

Naočale su nezaobilazne kad kiša pljušti. Malo skuplji modeli se ne magle kad je vlažno. Bitno je da su lagane, a pri oblačnom vremenu najbolje rade je koristiti one s prozirnim ili žutim staklima. I biciklistički modeli dobro funkcioniraju za trčanje.

Jakna ili vreća za smeće – preporuka Runner’s Worlda izgleda malo čudno, ali nepropusne jakne s visokotehnološkim rješenjima za prozračivanje jako su skupe. Tko želi u njih uložiti 1500 ili više kuna, može i bit će zadovoljan. Za ostale časopis preporuča korištenje nepropusne najlonske kabanice koja se može kupiti za stotinjak kuna i držati u džepu za slučaj iznenadne kiše. Vreće za smeće preporučaju za utrku – samo izbušite rupe za glavu i ruke.

Vazelin ili drugi masni balzam za kožu je kišni dodatak na koji trkači najčešće zaborave. Mokra odjeće lakše izaziva žuljeve i iritaciju kože. Nanijeti po potrebi na kritična mjesta – ruke, pregibe, i, najkritičnije, bradavice. Za jako mokre uvjete postoje specijalni balzami za stopala.

Runner’s World uvijek donosi korisne i upotrebljive savjete za trkače, svi njegovi novinari ujedno i trče pa znaju o čemu pišu. Posjetite njihov web za još sjajnog sadržaja i ne zaboravite nakon trčanja na kiši popiti nešto toplo i stati pod vrući tuš.

Ostavi odgovor