SHARE
odugovlačenja
flickr.com/photos/epp_group_official/

Naš najdraži bloger produktivnih navika Leo Babuta na svom blogu Zen Habits otkriva kako je pobijedio naviku odugovlačenja, ono što vas tjera da umjesto odrađivanja posla gubite vrijeme na društvenim mrežama, emailu i drugim distrakcijama. Evo što kaže Babuta.

Svi to radimo: iskreno namjeravamo otići u teretanu, početi nešto pisati, vježbati novi jezik… ali onda počnemo odugovlačiti.

Nema čovjeka na ovom planetu koji je imun na naviku odugovlačenja.

Kako je možemo pobijediti? Kao što bi je pobijedio i vrhunski sportaš ili šahovski velemajstor: dnevnim treningom.

Problem je u tome što ćemo vjerojatno odgoditi trening. Jedini način da to zaobiđete je da pronađete motivaciju i krenete čim laganijim tempom moguće.

Neka bude tako lako da ne možete reći ne, i nađite način da si ne dopustite da kažete ne.

Evo kako to postići:

  1. Obvežite se na dnevne treninge protiv odugovlačenja u trajanju 5 do 10 minuta. Obećajte nekom da ćete mu dati 100 kuna (ili učiniti nešto što vam nije ugodno), ako propustite dan.
  2. Podesite podsjetnik za rano ujutro, kad inače počinjete s radom ili učenjem, kad god palite kompjutor. Bilješka na velikom papiru na radnom mjestu je dobra ideja.
  3. Kad pokrenete kompjutor, neka vam trening bude prva stvar koju ćete odraditi.
  4. Evo kako izgleda trening: uzmite stvar koju najduže odlažete i radite samo na njoj 5 do 10 minuta. I to je to. Možete prestati.
  5. Uočite kad će vam se javiti poriv da se okrenete nekom lakšem zadatku. Zastanite, promotrite poriv, pustite ga da prođe. Zatim se vratite zadatku. Ne dopustite si da ga napustite.

Radite to svaki dan tjedan dana, a zatim produljite na 10 do 15 minuta. Nakon još dva tjedna, produljite na 20 minuta. Nakon mjesec dana treninga bit ćete rock zvijezda.

Ostavi odgovor