SHARE

“On je potpuno nesposoban, ali je lojalan i pošten” – bi li to trebao biti argument protiv nečijeg otkaza? Većina menadžera susrela se u karijeri s takvim problemom – kako otpustiti zaposlenika? Postoje ljudi koji uvijek dolaze na vrijeme, nikad nisu uzeli ni dana bolovanja, ako treba ostat će i preko radnog vremena, ali rezultati su im jako slabi.

Časopis Fast Company upitao je stručnjakinju Lolly Daskal za savjet. Evo što ona kaže:

“Nije teško otpustiti nekog tko loše radi i čak se ni ne trudi. Ali kad se netko zaista trudi, dijelom je i vaša obveza da takvoj osobi dopustite da postane uspješna. Evo plana što poduzeti:

Recite joj istinu. Poslodavac ste, i dužni ste toj osobi reći istinu, a to ste dužni i sebi. Sastavite popis očekivanja i pitajte ju misli li da je dorasla tome. Ako kaže da je, recite joj da treba biti brža i učinkovitija. Ako kaže da ima problema s time, zahvalite joj na iskrenosti i objasnite joj koje vještine taj posao traži.

Istodobno, pitajte je ima li nekih okolnosti za koje ne znate, a utječu na njen učinak. Primjerice, prekidaju li je možda kolege nekim svojim zahtjevima, ima li potrebne materijale i pomagala.

Zakažite sastanak za dva tjedna ili za mjesec dana, uz upozorenje da se njen učinak pozorno prati.”

Tu se plan Lolly Daskal grana u dva smjera.

PLAN A

Ako se problemi nastave, predložite dogovor: ne popravi li se učinak u roku nekoliko mjeseci, otpustit ćete je. Naravno, ne morate ponuditi plan A, ako vam je već na početku jasno da se ništa neće promijeniti. Ako ga ponudite, budite spremni uložiti još resursa u tu osobu, možda je upravo činjenica da se netko bavi njenim razvojem motivira.

PLAN B

Ako ne pristane na plan A, ili vam se plan A ne čini izvedivim, recite joj da počne tražiti drugu priliku na polju koje bi bilo prikladnije njenim vještinama. Obavijestite je o tome kad joj počinje otkazni rok.

Bez obzira na koje rješenje idete, uvijek se odnosite prema osobi koji morate otpustiti s poštovanjem. Vodite računa da će i ona u drugoj radnoj sredini govoriti o tome kakvi ste bili prema njoj u toj situaciji, kao i da drugi vaši suradnici pažljivo prate sve što se događa.

Cijela ova tema zaslužuje i dodatak vezan uz hrvatsko zakonodavstvo. Kako vam hrvatski Zakon o radu ne dopušta otpuštanje radnika koji redovno dolazi na posao i kako-tako izvršava zadatke, ne možete se riješiti zaposlenika kojima niste zadovoljni na legalan način, dok god oni formalno ispunjavaju uvjete. Za manju tvrtku jedan ili dva takva mogu biti smrtna presuda.

Neki poslodavci jednostavno otjeraju takve ljude konstantnim pritiskom i mobbingom. To je ružno i nezakonito. Drugi radije pribjegavaju maksimalno dugim probnim rokovima i zapošljavanju na određeno tijekom prve tri godine rada. Kratkotrajni ugovori na određeno na početku radnikova zaposlenja daju poslodavcu priliku da osobu koja ne doprinosi tvrtki zamijeni na vrijeme.

Ostavi odgovor