SHARE
(Flickr / photos/integer_club/6353410407/)

Dobro je poznata činjenica da zdrava prehrana jako bitna za zdravlje. Da bismo bili produktivniji i pod manjim stresom, važno je zdravo hraniti mozak i opskrbiti ga svime što mu treba – a to ide teže ako smo mastima i šećerima blokirali krvne žile.

Ljudi često radikalnim dijetama pokušavaju sniziti kilažu, ali rijetkima to uistinu pođe za rukom. Blog Zen Habits nam je otkrio zbog čega smo neuspješni kad pokušavamo promijeniti prehranu, i koji pristup djeluje.

Evo nekoliko razloga zašto radikalne dijete uglavnom ne uspijevaju:

1. Pokušavate promijeniti previše stvari odjednom – morate naučiti nove recepte, snaći se u društvenim situacijama, znati što smijete pojesti kad izađete vani, što napraviti kada žudite za brzim zalogajem i još puno toga. Unošenje toliko puno promjena siguran je recept za neuspjeh.

2. Unosite ogromne promjene iznenada. Ako nezdravu prehranu zamijenite zdravom u jednom danu, to će vam se činiti kao drastična promjena i nećete se na nju naviknuti. To je jako zahtjevno, a kad se borite s nečim zahtjevnim, vjerojatno nećete izdržati više od nekoliko tjedana.

3. Ne sviđa vam se životni stil koji ta dijeta nosi. Sviđa vam se ideja mršavljenja ali ne i nova prehrana, nedostaje vam stara hrana. Tako imate osjećaj da se žrtvujete, a ne možete se žrtvovati vječno.

Ova tri čimbenika glavni su razlozi za neuspjeh, ali ima ih još. Nije lako imati bolju polovicu ili prijatelje koji se hrane drukčije od vas, kao ni biti okružen biti nezdravom hranom doma ili na poslu. Pa što možete učiniti?
Pokušajte postepeno mijenjati prehranu.

Zašto je postepena promjena bolji put?

1. Početak nije toliko strašan ako krenete postepeno unositi male promjene.
2. S postepenom promjenom ne stavljate pred sebe velike prepreke, pa ćete vjerojatno ostati na pravom putu unatoč poslu i drugim stvarima koje vam oduzimaju pažnju.
3. Promjena nije toliko žustra, pa se na čini kompliciranom i ubrzo se na nju naviknemo. Izbaci nas, doduše, iz komforne zone, ali ne puno.
4. Nikad nemate osjećaj da se žrtvujete.

Kako se prebaciti na zdravu prehranu

zdravo hraniti

Prije nego krenemo s postepenom promjenom, dobro je znati u kojem smjeru generalno idemo. Puno će se stvari po putu mijenjati, uključujući naš ukus za hranu, pa sagledajmo širu sliku.

Puno je nezahvalniji pristup zamisliti savršenu prehranu i reći da je moramo postići. Kad bismo vam primjerice rekli da se trebate hraniti isključivo voćem i povrćem, svako odstupanje od toga smatrali biste neuspjehom. Taj životni stil vam ne bi bio zabavan, i brzo bi od njega odustali.

Umjesto toga pokušajte zamisliti život u kojem se hranite zdravom hranom koja vam je uistinu ukusna, i da se povremen smijete počastiti i manje zdravim obrocima. Za neke to možda izgleda otprilike ovako: za doručak pecivo i voće, nešto zdraviji ručak i večeru (proteini, voće, smeđa riža), možda malo mrkve za užinu, popodne zeleni čaj, i nakon večere martini. To možda nije 100 posto zdravo, ali poprilično je dobro, i u tome bi možda i uživali.

Drugi bi možda htjeli pojesti nešto slatko popodne, ujutro popiti veliku kavu s mlijekom ili s prijateljima par puta tjedno pojesti pomfrit. To je sve dozvoljeno, ukoliko je većina stvari koje jedete zdrava. Zamislite si zdrav život u kojem ćete moći i uživati.

Sad izaberite jednu malu promjenu i držite je se tjedan dana. Ako treba stavite podsjetnike na hladnjak ili planirajte unaprijed obroke. Ako uspijete, sljedeći tjedan dodajte još jednu zdravu promjenu i tako svaki tjedan u kojem ste se uspjeli držati promjena.

Pitate se koje su to male zdrave promjene koje možete uvesti svaki tjedan? Lista može biti beskonačna, ali evo nekoliko primjera:
– Pojedite komad povrća uz večeru svaki dan
-Pojedite komad povrća uz ručak svaki dan
-Za užinu pojedite komad voća
-Pojedite voćku uz doručak
-Navečer popijte čašu alkohola manje
-Nemojte jesti nakon 8 navečer
-smanjite količinu šećera koju stavljate u kavu
-zamijenite bijelu rižu smeđom
-jedite lješnjake ili orahe umjesto čipsa za užinu
-jedite bobičasto voće umjesto slatkiša za užinu
-naučite tri recepta ovaj tjedan
-većinu dana ovaj tjedan večerajte kod kuće
-pojedite jogurt s voćem ili omlet s tofuom uz povrće za doručak

Shvatili ste poantu. Ako vam se ovi primjeri ne sviđaju ili su vam preteški, zapišite neke koji bi vam odgovarali.

Jedna po jedna mala promjena donosi desetke promjena tijekom nekoliko mjeseci. To znači da ćete se, kako vrijeme bude odmicalo, hraniti sve zdravije i zdravije.

Ostavi odgovor