SHARE

Mi u Strategu smo svi deklarirani kavoljupci. Priznajemo da naš aparat za kavu dnevno prelazi veću kilometražu od ZET-ovog autobusa. Malo smo istražili utjecaj kave na produktivnost i, proučavanjem raznih studija i članaka koji se bave našim najdražim napitkom, razvili vlastitu teoriju.

Kava je dobar pomagač u poslovnom okruženju, dok god pazimo na doziranje. Za nekoga je i jedna previše, drugi su navikli na četiri šalice i nose se s njima bez problema. Simptome pretjeranog konzumiranja kave nije teško prepoznati: uznemirenost, tjeskoba, podrhtavanje ruku. Sve dok ste s ove strane simptoma, sve je OK.

Naš je zaključak da je za optimalni doprinos produktivnosti potrebno dvije šalice kave dnevno. Evo kako to izgleda u dnevnom rasporedu.

Nemojte piti kavu odmah kad se probudite. Primjerice, recimo da je vrijeme vašeg buđenja u 6:30. Nadamo se da ste ostavili dovoljno vremena da odradite korisnu jutarnju rutinu koja jamči uspješan dan. Nakon žustre vježbe, meditacije i fokusiranja na dan koji je pred vama, kava vam ne bi trebala biti potrebna.

Kad krenete s poslom i odradite prve aktivnosti, primijetit ćete da vam energija opada. Obično je to između 9 i 10 sati. To je pravo vrijeme za prvu kavu! Ujedno i super prilika da ulovite tijek uredskih tračeva – ne mislimo na informacije o tuđim privatnim životima, nego o zbivanjima koja se tiču vašeg posla, glasinama o novim projektima, zapošljavanju, unaprijeđenjima…

Većina zaposlenika koristi neku vrstu pauze za ručak, a prema hrvatskim zakonima su i dužni iskoristiti to pravo u trajanju od pola sata. Pretpostavimo li da ste nešto pojeli na toj pauzi, tamo negdje oko 14 sati će vam energija ponovno pasti. Riješite se uspavanosti još jednom kavom! Sad je i dobra prilika za baciti oko na Stratego – barem nam to otkrivaju naše statistike posjećenosti.

I to je to. Nemojte više piti kavu iza petnaest sati. Kofeinu poluživot u organizmu traje 6 sati. To znači da tijelu treba 6 sati da razgradi polovicu kofeina koji ste uzeli. Znači da od kave koju ste popili u 15 sati, u 21 sat još uvijek u tijelu imate pola doze kofeina. Svaka kava popijena još kasnije prijeti da vam poremeti san, a to je loše. Držite se ranijih termina i sve će biti u redu.

I ne zaboravite uživati u kavi.

3 KOMENTARI

Ostavi odgovor