SHARE

Kad bi na naše prehrambene navike utjecala samo glad i potreba za nutrijentima, ne bi bilo pretilih ljudi. Na žalost, to nije tako, i kad moramo birati između pizze ili salate, većina mora upregnuti veliku snagu volje da odabere zdraviju opciju.

Blog Pick the Brain savjetuje kako se riješiti najnezdravijih prehrambenih navika. Poziva se na otkrića znanstvenika sa sveučilišta Cornell, koji su u svom prehrambenom laboratoriju utvrdili kako okoliš i percepcija utječu na to što i koliko jedemo. Znanstvenici su istraživali kako smršaviti promjenama u okruženju i navikama. Evo šest trikova koje istraživači predlažu za zdraviju prehranu:

1. Koristite manje tanjure

Veličina tanjura izravno utječe na to koliko ćete hrane pojesti, jer veliki tanjur čini da se porcija doima manjom. Studija provedena u kampu za mršavljenje pokazala je da su ljudi kojima su dodijeljene veće zdjele jeli 16 posto više žitarica od onih s manjim zdjelama. Iako su pojeli više, procjenjivali su da su pojeli manje od druge grupe.

Ne samo da veliki tanjuri uzrokuju prejedanje, mogu vas zavarati i navesti da pomislite kako jedete malo. Sjetite se toga i odlučite se za manji tanjur kad god je to moguće, kako biste pojeli manje, a ipak se osjećali sito i zadovoljno.

 

2. Započnite svaki obrok nečim zdravim

Vizualni signali su jako važni i način na koji poslužujete hranu utječe na cijeli obrok. U jednom pokusu su znanstvenici proučavali dvije grupe ljudi. Utvrdili su da su članovi grupe koji su se služili hranom sa švedskog stola na kojem je zdravija hrana, poput voća, bila raspoređena na početku stola, u prosjeku uzeli više te hrane od onih iz druge grupe.

Umjesto da se odričete “nezdrave” hrane, što može dovesti do intenzivne želje za takvom hranom i prejedanja, možete pozitivno utjecati na svoj izbor na način da svaki obrok započnete zdravijim jelom poput svježe salate ili drugog povrća.

3. Ugasite televizor dok jedete

Brojne su studije pokazale vezu između gledanja televizije i konzumiranja više hrane. Ima smisla: televizija odvlači pozornost, pa ako jedete dok gledate svoju omiljenu emisiju, ne obraćate pozornost na to što jedete.

Iznenađujuće, ali neki programi su gori od drugih. Gledatelji koji su gledali napet film u jednoj studiji pojeli su 98 posto više od onih koji su gledali talk show. U drugoj studiji, kino gledatelji jeli su 55 posto više kokica kad su gledali tužan film, nego kad su gledali komediju.

Najbolje je ugasiti televizor u vrijeme obroka, ali ako baš morate nešto gledati, ostavite plačljive filmove i akcijske trilere za kasnije. Ako volite grickati dok gledate televiziju, uzmite samo onoliko hrane koliko planirate pojesti.

4. Čuvajte se nemasne hrane

Zvuči čudno, ali više se debljamo kad se hranimo nemasnom hranom. Zašto? Istraživanja su pokazala da kad jedemo hranu koju je proizvođač označio kao manje masnu, nesvjesno jedemo više, jer mislimo da smijemo.

Umjesto da kontroliramo veličinu porcija i zamijenimo obične proizvode nemasnima, ustvari povećavamo unos kalorija. Držite li se hrane s normalnom količinom masnoće, bolje ćete pratiti unos hrane i izbjeći upadanje u prejedanje.

5. Ne preskačite obroke

Kad preskačete obroke, vjerojatno ćete se na kraju prejesti škrobaste, visokokalorične hrane. Odlazak u kupovinu na prazan želudac vjerojatno će vam poremetiti cijeli tjedan. Istraživanja pokazuju da gladni kupci kupuju 45 posto kaloričniju hranu.

Kako biste to izbjegli, ako niste ništa jeli već 3-4 sata, pojedite nešto prije odlaska u trgovinu.

6. Prigušite svjetla i pustite glazbu

Atmosfera u kojoj jedete utječe na to koliko ćete pojesti. U jednom pokusu znanstvenici su u dijelu restorana brze hrane postavili prigušenu rasvjetu i pustili jazz glazbu.

Iako su svi ispitanici jeli istu hranu, oni koji su jeli u preuređenom dijelu restorana, pojeli su manje. Također, jeli su dulje i ocijenili hranu ukusnijom od onih koji su jeli u normalnom fast food okruženju.

Kad ste već ugasili televizor, jedite za stolom uz ugodnu rasvjetu, glazbu i konverzaciju kad god je to moguće. Ne samo da nećete pretjerati, nego ćete i više uživati u hrani.

1 KOMENTAR

Comments are closed.