SHARE

Na neki način je teže prekinuti s lošom navikom nego izgraditi novu dobru naviku. Otići svaki dan u teretanu zahtjeva vrijeme. Prestati pušiti ili prestati jesti brzu hranu –  za to ne trebate zakazivati termine u svom rasporedu.

S druge strane, prestati s lošim navikama, piše bloger Scott H. Young. Gotovo svatko priznaje da ima neku naviku koju ne može kontrolirati. Možda to čak i nije ovisnost, samo nešto jednostavno, primjerice, koriste svoj mobitel previše ili gledaju televiziju predugo.

Je li najbolje odmah prerezati?

Nekima bolje ide s lošim navikama ako jednostavno prerežu stvar, nego ako pokušavaju biti umjereni. Scott je bio vegetarijanac 8 godina i, iako većina ljudi misle da nikad ne bi mogli postati vegetarijanci, njemu je to bilo lakše nego održati naviku ranog ustajanja, odlazaka u teretanu, čak i čišćenja zuba koncem.

Iako to samo po sebi nije bila loša navika, tijekom jednog projekta je odlučio ne govoriti engleski kako bi naučio druge jezike, i to mu je uspjelo. S druge strane, kad je u Francuskoj učio francuski, odlučio je manje govoriti engleski, a ne potpuno prestati. Dogodilo mu se to da je 90 posto vremena govorio engleski i nije puno naučio.

Ponekad je lako posve prestati s lošom navikom zbog nečega što se zove “pravilo jasne granice”. Ono se odnosi na postojanje jasnog, nedvojbenog standarda – jednostavno ne jedete meso ili ne pušite.

Pravilo jasne granice štedi snagu volje. Uvijek je jasno krši li neka radnja pravilo ili ne, pa ne morate razmišljati o sivoj zoni. Kako ne morate o tome razmišljati, štedite mentalnu snagu za ustrajnost.

Zašto onda često ne uspijemo kad idemo tim putem?

Ako je sve to tako lako, zašto dijete u kojima ne jedemo kruh ili odluke da se odreknemo nekih poroka tako lako propadnu?

Scott vjeruje da je kriva za to činjenica što korištenje pravila jasne granice samo po sebi kompromis. Postoji mnogo loših navika kojih se ne želite posve riješiti. Možda je umjerenost bolja.

Primjerice, brza hrana. Ne želite svaki dan do kraja života jesti samo pomfrit i piti colu, ali kad bi vam netko rekao da ih nikad više nećete okusiti u životu, možda ćete se pobuniti protiv toga. Prava mjera je negdje između, možda u tome da odlučite jesti 60 posto manje brze hrane nego ranije.

Ili besciljno surfanje webom. Scott se često potpuno odricao interneta, uopće ne posjećujući webove koji mu nisu izravno vezani za posao. To je rijetko trajalo dugo – iako mu se još uvijek dogodi da protrati vrijeme surfajući, potpuna eliminacija sve zabave na internetu ne dolazi u obzir.

Stvaranje zapreka lošim navikama

Odlučite li da je umjerenost rješenje, kako stvoriti naviku od toga?

Mnogo je načina za to, a jedan od najboljih je uvođenje zapreka do loših navika.

Primjerice, ako je vaš problem surfanje, postoje dodaci za internetske preglednike u kojima možete odrediti koje sajtove ne smijete posjećivati. Sofisticiraniji vam dopuštaju čak i da odredite u koje vrijeme je internet blokiran – možda u radno vrijeme, možda ih možete posjetiti samo na 10 minuta svakih dva sata i slično.

Ta zapreka nije nepremostiva – kompjutor je vaš i, kako ste instalirali dodatak, tako ga možete i ukloniti. Ali malo je teže odmah realizirati lošu naviku. Kako su loše navike inače rezultat lijenosti, lakše je napor koji treba uložiti usmjeriti u čitanje knjige ili rad.

Dobro je kod ovakvih primjera što se ne troši snaga volje.

Kad je o nezdravoj hrani riječ, dobra je ideja jednostavno ne držati takvu hranu u kući. Ali u tom slučaju trošite snagu volje svaku put kad ste u trgovini. Znači, korak u dobrom smjeru, ali nije idealan.

Teoretski, mogli biste naručivati namirnice online i pobrinuti se da naručite samo zdravu hranu. Takva usluga je već dugo dostupna i u Hrvatskoj. U tom slučaju bi između vas i nezdrave hrane bila još jedna zapreka – dodatni odlazak u trgovinu.

Tehnologija kao umnoživač

Potrošačka tehnologija, tvrdi se, pojačava naše loše navike. Robovi smo naših mobilnih uređaja i društvenih mreža.

Ali, u slučajevima kao što je naručivanje namirnica online ili dodaci za browser koji blokiraju nepoželjne stranice, tehnologija radi i u suprotnom smjeru. Ona je ustvari umnoživač – djelovanjem uvećava i naše poroke, i naše vrline, na nama je da odlučimo što će od toga biti.

1 KOMENTAR

Comments are closed.