SHARE

Ako vam je mobilnost važna u poslu, vjerojatno koristite neku vrstu prijenosnog računala. Ovisno o tome koliko su vam važni pojedine osobine prijenosnika koji koristite i kakvim se poslom bavite, možda je vrijeme o tome da razmislite o opciji tableta s dodatnom tipkovnicom. To je danas uobičajen proizvod u ponudi raznih proizvođača PC-ja, koji uglavnom proizvode modele namijenjene za korištenje uz Windowse 8, ali postoje i jako dobre tipkovnice za Android i iOS uređaje.

Osobno već dulje od godinu i pol za svoju najprijenosniju varijantu za produktivnost koristim kombinaciju iPada mini i Logitechove magnetske tipkovnice, koja ujedno služi i kao zaštita za iPad. Napravljena je od veoma sličnog materijala kao i iPadovo kućište, pa čini lijepi komplet kad se zaklopi.

iPad mini i tipkovnica zajedno su me, zahvaljujući nekoj akciji, stajali oko 2600 kuna. To je cijena usporediva s veoma jeftinim laptopom, ali postoji nekoliko razloga zbog kojih je iPad s tipkovnicom za mene osobno bolje rješenje. Evo najvećih prednosti kombinacije tableta i tipkovnice:

1. Prenosivost

Čak je veliki iPad s tipkovnicom manji od najmanjeg laptopa. Jedino što je blizu tome po veličini je nova generacija ultratankih notebooka, čije se cijene kreću od 7-8 tisuća kuna na više. Novi MacBook Air, koji tek treba stići na tržište je izvrstan primjer toga – uz jaki dolar stajat će i više od 10 tisuća kuna.

Moj iPad mini s tipkovnicom mogu nositi u džepu zimske jakne ili džepu traperica. U ruksaku se doslovno izgubi u džepu za laptop. S tipkovnicom je težak manje od pola kilograma.

2. Trajanje baterije

Koliko se sati korištenja krije u tabletu? U novoj generaciji iPada, Apple deklarira deset sati. U stvarnosti, uz aktualnu verziju OS-a, dobre postavke i bez korištenja 3G mreže, 6-8 sati je sasvim izvedivo s bilo kojim Appleovim tabletom. Tipkovnicu je dovoljno napuniti svakih nekoliko tjedana. Daleko više od većine laptopa, osim top poslovnih modela.

3. Softver za laptop

Apple daruje svoj iWorks, paket uredskih paketa, svim kupcima novih uređaja. To znači da ste besplatno dobili nešto što na Windowsima stoji tisuću-dvije kuna za privatne korisnike. I na Androidu postoje besplatne uredske aplikacije. Doduše, moguće je skinuti i neku od besplatnih varijanti za Windowse.

Ono po čemu je iWorks jači od konkurencije je to što na iOS-u daje ispolirani završni proizvod koji izgleda modernije i profesionalnije od onog što MS Office nudi, bez skidanja dodatnih tema i obrazaca.

Profesije kojima bi iPad s tipkovnicom vjerojatno bio bolje rješenje od laptopa: novinari, studenti, svi koji trebaju uređaj za vođenje bilješki.

Naravno, kombinacija tableta nije za svakoga. Evo najvećih mana u odnosu na laptop:

1. Tablice

Ako morate raditi s tabličnim prikazima, jednostavno odustanite. Nema miša, trebate nanovo učiti sve što znate o Excelu i jednostavno ćete gubiti previše vremena da učinite nešto što ste na laptopu mogli već odavno završiti.

2. Nedostatak portova

Jednom kad ste na tabletu, prihvatite da imate stereo izlaz, Wi-Fi, Bluetooth i, eventualno na Androidu, neku vrstu video izlaza. Sve ostalo ne postoji. Ne možete se spojiti na LAN, ne možete priključiti miša ili tipkovnicu žicom, nema izlaza za kompjutorski monitor. Nema HDMI-ja. Ili ste spremni za život u bežičnom svijetu, ili vam ipak treba laptop.

3. Tipkovnica je zaista mala

Potrebno je neko vrijeme za naviknuti se za minijaturnu tipkovnicu, ali nakon nekoliko sati rada tipkanje ide donekle lako. S iPadom punog formata su stvari lakše, jer je i tipkovnica bitno veća, ali je slaba dubina upadanja tipke, što će mnogima vjerojatno predstavljati problem

Profesije kojima je bolje odlučiti se za laptop: svi koji moraju raditi s tablicama, prezentirati ili koristiti softver koji nije dostupan za mobilne operativne sustave.