SHARE

Vrijeme je za odabrati karijeru? Pročitajte ovaj savjetnik na temu kako odabrati zanimanje. Bez obzira na to jeste li srednjoškolac pred upisom na fakultet, diplomant u potrazi za poslom ili netko tko usred radnog vijeka želi ili mora mijenjati put karijere, ovih 14 pitanja će vam pomoći da se lakše odlučite što želite raditi:

Interna procjena

Što volite raditi?

Imate li neku strast? Što vas čini da se osjećate živima? Razmišljanje o takvim stvarima može vas usmjeriti u pravom smjeru. Volite brojke? Možda možete postati računovođa. Volite pomagati ljudima? Možda trebate studirati medicinu.

Podsjetite se dosadašnjih iskustava

Jeste li do sada imali radnog isustva? Ako jeste, jeste li bili zadovoljni obavljenim poslom? Je li to bio neki projekt na kojem ste radili, ili nešto što ste sami izgradili od nule?

U čemu ste dobri

Koje su vaše jake strane? Ako imate moć uvjeravanja, možda ste prirodno nadareni za rad u prodaji. Ako niste baš vješti s pravopisom, ne biste trebali pokušati postati novinar. Popišite svoje jake strane, možda vam one pomognu u izboru.

Kakva je vaša osobnost?

Razjasnite sami sebi što vas zanima. Jeste li dobri s ljudima? Možda možete raditi u nekoj uslužnoj djelatnosti. Jeste li stidljivi? U tom slučaju, uslužna djelatnost možda nije za vas. Kako bi vas prijatelji opisali? U tim opisima se krije i odgovor na pitanje o vašoj osobnosti.

Koje su vaše vrijednosti?

Što vam je najvažnije na svijetu? Možda želite promijeniti svijet? Pokušajte s nevladinim organizacijama. Možda vas zanima samo novac? Pokušajte se karijerom u bankarstvu.

Vanjska pomoć

Razgovarajte sa stručnom osobom

Dobro je razgovarati s nekim o svojim idejama i vidjeti kako vam oni mogu pomoći u izboru. Postoje savjetnici za karijere koji vam mogu pomoći s odabirom. Oni mogu imati i brojne sugestije koje vama nisu niti pale na pamet.

Riješite online test

Mnogo je online testova, dostupnih na stranim jezicima, doduše, koji vam mogu pomoći u odabiru karijere. Odgovorite na pitanja i njihov algoritam će izbaciti prijedlog zanimanja.

Zamislite se kako radite taj posao

Kako bi izgledalo da radite posao koji ste odabrali? Kako se osjećate? Volite li taj osjećaj? Ugodno vam je cijelo vrijeme, ili samo ponekad? Dobro je pokušati se zamisliti na tom poslu.

Dodir sa stvarnošću

Čitajte opise poslova

Ovo je jednostavno. Odite na neki od online oglasnika i pročitajte opise poslova koji se nude. Dobit ćete uvid u to što se ustvari traži i shvatiti je li to za vas.

Razgovarajte s ljudima iz polja o kojima razmišljate

Doznajte iz prve ruke kakva je karijera koju razmatrate. Kakvi su uvjeti? Rade li zaista ono što vi zamišljate da rade? Povežite se s ljudima do kojih možete doći preko poznanika i zamolite ih za razgovor, ili ih pronađite putem Linkedina.

Zamolite za hospitaciju

Poznajete li nekoga u industriji o kojoj razmišljate, zamolite ga da ga jedan dan pratite na radnom mjestu. To vas može osvijestiti, ako imate romantične poglede na neko zanimanje. Možda ste mislili da je posao glamurozan i uzbudljiv, a ustvari je dosadan i predvidljiv.

Odradite praksu

Mislite da ste spremni za novu karijeru? Pokušajte odraditi praksu da vidite kako posao zaista izgleda. Postoje fakulteti u Hrvatskoj koji svim studentima osiguravaju praksu u branši, što je jako vrijedno u procesu obrazovanja. Na žalost, hrvatski zakoni ne dopuštaju praksu ako se ne obrazujete u toj struci.

Pretražite internet

Potražite na internetu svjedočanstva iz prve ruke osoba koje rade u struci koja vas zanima, ili iz konkretnih tvrtki iz branše. Iznenadit ćete se stvarima koje niste ni sanjali.

Prilagođeno hrvatskim prilikama prema Pick the Brain.