SHARE

Mark Zuckerberg pokrenuo je Facebook 2004. iz svoje sobe u studentskom domu. Na početku je to bila mreža samo za studente Harvarda, a danas je vjerojatno najmoćnija društvena mreža na svijetu. Zuckerberg je poznat po svom jednostavnom životnom stilu, iako se osobno bogatstvo Marka Zuckerberga procjenjuje na 3,5 milijardi dolara. Kao CEO Facebooka prima godišnju plaću od 1 dolara.

Evo deset njegovih citata:

“Najveći rizik je ne poduzimati rizike… U svijetu koji se mijenja jako brzo, jedina strategija koja jamči propast je ne preuzimati rizike.”

Statične strukture u suvremenom svijetu smatraju se fragilnima – lako lomljivima. Samo dinamičke strukture mogu se oduprijeti i prilagoditi globalnim promjenama  – lekcija koju Hrvatska tek treba svladati.

“Jednostavno pravilo biznisa je, prvo učinite stvari koje su lakše, tako možete daleko stići.”

Zuckerberg je, dakle, zagovornik te strategije. Postoje i oni koji kažu da treba ići od važnijih zadataka prema manje važnima. Obje strategije, očito, pale.

“Doslovno sam isprogramirao Facebook u svojoj studentskoj sobi i lansirao ga iz svoje studentske sobe. Iznajmio sam server za 85 dolara mjesečno i plaćao ga oglasom koji sam stavio na stranu sajta. Od tada se financiram oglasima koje objavljujem na strani sajta.”

Jednostavno objašnjenje Facebookova poslovnog modela – u 11 godina se gotovo ništa nije promijenilo. Znači da je model bio dobar od prvog dana. Appleov poslovni model je još stariji – ne mijenja se od 1977.

“Kad je o poslu riječ, a i kad govorimo o rastu i razvoju osobe, više se razvijate kad osjetite perspektive drugih ljudi. Pokušavam živjeti misiju kompanije, i držati sve ostalo u životu ekstremno jednostavnim.”

Zuckerberg navodno ima pun ormar istih majica i traperica, kako ujutro ne bi trošio vrijeme na biranje odjeće. Zimi je u tenisicama, ljeti u japankama. Vozi Hondu i živi u običnoj kući u Palo Altu.

“Svim mojim prijateljima koji imaju mlađu braću i sestre na fakultetu ili u srednjoj školi – imam samo jedan savjet za njih: neka nauče programirati.”

Učenje programiranja nije samo izvrsna mentalna vježba, nego i prilika za zapošljavanje s izvrsnim uvjetima i plaćama. Programera će iz godine u godine samo trebati sve više.

“Moj cilj nikad nije bio samo osnovati kompaniju. Mnogi to krivo tumače, pa misle da me nije briga za prihode, profit i takve stvari. Ali ne, za mene to znači da ne biti samo kompanija znači izgraditi nešto što donosi veliku promjenu u svijet.”

Zuckerbergov cilj očito nije bio samo novac, nego promjena u svijetu. I uspio je, svijet nakon Facebooka više nikad neće biti isti.

“Krećite se brzo i razbijajte stvari. Ako ne razbijate stvari, ne krećete se dovoljno brzo.”

Inovativnost obično uništava postojeće obrasce. Taj se proces još naziva i disrupcijom i neizbježan je za napredak. Koliko danas konja vuče kočije ulicama naših gradova? Prije samo stotinjak godina, gradski oci New Yorka smatrali su da se njihov grad više ne može širiti jer nemaju kuda s konjskom balegom.

“Mislim da ljudi imaju tu iskonsku želju da izraze sebe. I mislim da je to uvijek postojalo.”

Najstariji grafiti iz predpovijesti su otisci ruku crtača u špiljama. Nema iskonskije želje i Zuckerberg ju je dobro iskoristio Facebookom.

“Radim sve na telefonu, kao i mnogi drugi ljudi.”

Mobilnost nije budućnost, mobilnost je sadašnjost. Ako sve što radite na webu nije prilagođeno mobilnim korisnicima, već ste propali.