SHARE

Vikend je napokon pred nama, i svi mu se veselimo nakon iscrpljujućeg radnog tjedna; pogotovo jer ćemo si napuniti baterije za sljedeći tjedan. Koje god planove imali, važno je vikend što bolje iskoristiti jer nam može poboljšati život. Evo kojih 13 savjeta za maksimalno iskorištavanje vikenda nudi blog Lifehack:

1. Nemojte previše spavati

Iako biste vjerojatno najradije u petak spavali od večere do subotnjeg ručka, previše spavanja vam remeti bioritam. Svima treba dovoljno sna, ali nemojte pretjerati inače ćete biti umorni i razdražljivi u ponedjeljak. Odrijemajte također vikendom popodne, od 10 do 45 minuta. Zašto? Jer kratka drijemanja suzbijaju negativne emocije, povećavaju vam pažnju i sposobnost učenja.

2. Provedite dovoljno vremena s voljenima

Obnovite kontakt s prijateljima i članovima obitelji s kojima se dugo niste čuli. Ali nemojte to raditi zbog osjećaja krivnje ili zato što to morate, nego zato što to želite. Pitajte ih kako su. Nemojte ih zvati samo kad ih nešto trebate. Nazovite ih i pričajte s njima. Slušajte ih. Budite im potpora. Povezanost s ljudima ključna je za vaše mentalno zdravlje.
Ako su okolnosti takve da u blizini nemate prijatelje i obitelj, povežite se s ljudima koji dijele vaše interese. Upoznajte ih. Otiđite s njima na kavu ili večeru, ili običnu šetnju. Osjećat ćete se puno bolje i mlađe nego da ste proveli vikend sami,.

3. Ograničite vrijeme pred ekranom

Klonite se televizora, laptopa, mobitela ili iPada. Isključite ih!. Vaš se mozak mora razbistriti od stresa koji se nagomilao tijekom radnog tjedna. Pročitajte knjigu umjesto toga. Papirnatu, a ne na PDF-u. Na Strategu imamo dobre savjete kako čitati više, isplati se.

4. Provedite puno vremena u prirodi

Otiđite u prirodu. Podsjetite se na njenu ljepotu. Ponovo udahnite svjež zrak. Nije važno je li riječ o običnoj šetnji uz more ili planinarenju; organizirajte što bolji izlet u prirodu u vašoj blizini.

5. Polako uživajte u obrocima

Vikendom ne morate žuriti na sastanak ili stići napraviti prezentaciju. Nemate rokove. Uživajte u okusu i mirisu hrane. Budite u trenutku umjesto da razmišljate o tome što ćete raditi nakon jela.

6. Zdravije se hranite

Niste stigli iscijediti naranču jer ste se žurili na posao. Vikendom nema razloga da to ne učinite. Za to vam treba par minuta. Jedite svježe voće, povrće, ribu, i izbjegavajte masnu i brzu hranu. Internet je pun zdravih recepata.

7. Uredite stan ili kuću za vikend

Ako vam je ostalo imalo energije, uredite mjesto boravka. Stol vam je prepun papira i ambalaža? Odjeća se nagomilava u košu za rublje? Police su vam pune prašine? Možda ne stignete sve obaviti ovaj vikend, ali možete napraviti dobar dio posla.

Odjeću koju ne nosite donirajte beskućnicima ili je bacite. Organizirajte papire i dokumente u ladice i stvorit ćete si dodatni prostor. Riješite se svih nepotrebnih stvari.

8. Nemojte se stalno brinuti

Nemojte se brinuti o stvarima koje ne možete kontrolirati, kao što su gospodarsko stanje države (osim ako se zovete Ivan Vrdoljak naravno), vremenske prilike (ili neprilike) i slično. Umjesto toga kontrolirajte sebe – zapišite si stvari koje vas muče i pokraj svake zapišite plan djelovanja za razrješenje.

U zadnje ste se vrijeme udebljali? Napravite plan prehrane i treninga. Muče vas rokovi? Zapišite si koje sve korake morate poduzeti da bi izvršili projekt. Ako to ne upali, pročitajte naš članak kako se prestati brinuti.

9. Meditirajte ili se bavite jogom

Ne morate biti budist da biste meditirali. Samo trebate obraćati pažnju na sadašnji trenutak. Meditiranje nam povećava kreativnost, pomaže nam u koncentraciji i čini nas sretnijima. Redovitim meditiranjem lakše se nosimo sa stresom i energiziramo se. Joga je također oblik meditacije koji je iznimno učinkovit u borbi sa stresom i pomaže vam postići unutarnji mir i opuštenost tijela.

10. Zastanite i obratite pozornost na vaše misli

Što vam vaše misli govore? Koju vam “vibru” šalju? Negativnu ili pozitivu, nikad obje istovremeno. Ako vam misli postanu negativne, pokušajte promijeniti riječi koje koristite u mislima. Prestanite koristiti negacije kao što su “ne”, “nemoj” i promijenit ćete poglede. “Ostani staložen” zvuči puno bolje od “ne paničari”, zar ne?

11. Smijte se puno

Smijeh je najbolji lijek. Nikad ga nije dosta. Humor nam poboljšava raspoloženje na puno načina. Pomaže nam da se nosimo sa stresom, jača nam imunitet i za 40 posto smanjuje vjerojatnost od srčanog udara, prema istraživanju Richarda Wisemana.

12. Pokažite zahvalnost

Trebate pokazivati zahvalnost svaki dan, a ne samo vikendom. Budite zahvalni na vašoj obitelji, prijateljima, zdravlju,hrani, odjeći i krovu nad glavom. Možete biti zahvalni i na puno malih stvari: novom početku, sunčanom danu, svježem zraku, osmjehu djeteta. Samo se nemojte uspoređivati s drugima. To ne pomaže ni njima ni vama. Zahvalnost je glavni izvor sreće. Kad ste sretni, širite tu sreću s drugima.

13. Bavite se hobijem

Bilo da volite fotografirati, peći kolače, slikati, pisati poeziju, svirati gitaru ili vrtlariti, uzmite si vremena za raditi nešto u čemu uživate. To će vam odmoriti mozak i dati vam zadovoljstvo jer se bavite nečime što vas zanima, zbog čega ćete se osjećati ispunjeno.

Eto, to je 13 stvari koje možete raditi vikendom koje mogu pozitivno utjecati na vaš život. Počnite ih raditi i ponedjeljak vam neće biti više toliko mrzak.