SHARE

Poznajete li nekog tko je zaista pametan? Neku osobu koja vas zapanjuje svojim znanjem, dubinom uvida, načinom rješavanja problema? Ono što će vas vjerojatno iznenaditi je činjenica da su ti ljudi možda na početku imali neku malu startnu prednost, poput urođeno visoke inteligencije, ali da se nisu rodili pametni. Oni su razvijali i brusili svoje kognitivne sposobnosti dugogodišnjim radom na sebi. Doduše, najčešće nisu ni bili svjesni da “rade” na nečemu, nego su samo slijedili svoje interese.

Sretna okolnost je da čovjek cijeli život ima priliku postati pametniji. Mnogi su svjesni da bi trebali vježbati svoj mozak, ali misle da nemaju dovoljno vremena ili novca za to. Kako postati pametniji? Blog Lifehack donosi listu s 15 prijedloga kako svakodnevnim aktivnostima postati pametniji:

1. Odaberite produktivan i pametan hobi

Postoje razni hobiji koji vas mogu učiniti pametnijima na neprimjetan način. Pletenje, trčanje, učenje čitanja nota, sve su to primjeri zabavnih, jeftinih hobija koji poboljšavaju kognitivne i druge sposobnosti.

2. Provjerite vijesti online ili pročitajte novine

Praćanjem dnevnih vijesti postat ćete svjesniji važnih svjetskih i domaćih događaja. Moći ćete formirati kvalitetna i dobro informirana mišljenja o raznim pitanjima, o kojima ćete kasnije moći diskutirati s drugima.

3. Pokrenite dvije to-do liste…

Na jednu listu zadataka za obaviti popišite dugoročne ciljeve, a na drugu kratkoročne. Tako ćete moći posložiti svoje prioritete i postaviti realistične ciljeve za vašu karijeru i osobni razvoj. Kratkoročna lista trebala bi pratiti idućih mjesec dana, a dugoročna sve za što će vam trebati između jedne i 25 godina.

4. … i listu obavljenog

Popišite sva svoja postignuća ove godine, i dodajte nova kako budete postizali nove uspjehe. Pribrojite mala i velika postignuća, kako biste ostali motivirani za trud. Ta je lista i dobar alat koji će vas naučiti da radite pametnije i budete proaktivniji.

5. Pročitajte jedno poglavlje knjige

Pokušajte svaki dan pročitati jedno poglavlje. Mnogi vjeruju da nemaju vremena, ali mogućnosti je mnogo: dok putujete na posao javnim prijevozom, na pauzi za ručak ili navečer, umjesto surfanja internetom.

Nije bitno što čitate. Fikcija vam može pomoći da sagledate stvari iz druge perspektive ili postanete analitičniji, a publicistika će vas naučiti nešto novo o povijesti, nečijoj biografiji ili nečem trećem.

6. Smislite pet novih ideja

Budite kreativni i koristite svoj mozak svaki dan. Od rješavanja dnevnih problema, do razmišljanja o idejama za filmsku komediju ili humorističnu knjigu, vježbajte mozak kako biste manje ovisili o Googleu.

7. Pronađite odgovore na svoja pitanja

Imaju li pingvini koljena? Koliko god pitanje zvučalo blesavo, pokušajte pronaći odgovor na njega. Tijekom dana kroz glavu nam prolete mnoga mala, neočekivana, pitanja tog tipa. S vremenom ćete znati sve više o raznim područjima, a nećete imati osjećaj da ste nešto morali učiti.

8. Podijelite ideje s drugima

Rasprava s drugima pružit će vam priliku da analizirate svoje ideje i zbrojite svoje znanje s tuđim.

Rasprava će vas naučiti i kako izlagate svoje ideje na jasan način. Ako vas pomisao na raspravu čini nervoznima, pristupite nekom online forumu i uključite se u raspravu koja je već u tijeku.

9. Pokušajte se staviti u tuđu perspektivu

Uzmite nešto o čemu već imate formirano mišljenje i pokušajte sagledati kako na to gleda suprotna strana. Razmislite o tome koje biste dokaze upotrijebili da morate dokazati suprotno. Postat ćete otvoreniji i znatiželjniji, a u konačnici ćete naučiti svakodnevno razmišljati na kreativan način.

10. Pokrenite popis stvari koje ne želite raditi

Tjedan dana pratite koliko odugovlačite s obavljanjem zadataka i zapisujte što ste uočili. Koje aktivnosti vas tjeraju na odugovlačenje, i postoji li nešto što ne želite raditi jer vas ne inspirira?

Ovaj će vam popis pomoći razbiti loše navike i shvatiti što ne trebate raditi, pa će vam dani postati produktivniji.

11. Pretplatite se na zanimljive medije

Ako volite provoditi vrijeme na Facebooku i drugim društvenim mrežama, pokušajte ih učiniti korisnijima na način da odaberete izvore informacija koji će vas naučiti nečem vrijednom. Postoje mediji i grupe na Facebooku i Twitteru koji prate znanost ili druge važne teme, pa ih potražite i pretplatite se na one koje vas zanimaju.

12. Razgovarajte s nekim zanimljivim

Okruženi ste zanimljivim ljudima, od članova obitelji, preko vašeg šefa do slučajnih prolaznika na ulici. Možda upravo od njih nešto možete naučiti.

13. Istražujte

Ako već ne možete putovati svijetom, istražite svoj grad. Učinite nešto što inače ne biste, poput odlaska na opernu predstavu ili koncert. Nova iskustva donose i novo znanje, upustite se u avanturu, i naučit ćete nešto.

14. Gledajte edukativne video sadržaje

YouTube je prepun zanimljivih video snimaka kao što su govori s TED konferencija. Pogledajte jedan dnevno, u vrijeme kad se odmarate. Obično traju od 5 do 30 minuta, a ove kraće vjerojatno možete ugurati i u dane kad ste zaposleni.

Najbolja stvar kod takvih snimki je da su informacije prezentirane u malim, lako probavljivim, zalogajima, tako da ih možete i napola slušati.

15. Učinite nešto što vas plaši

Bojite li se izaći iz svoje komforne zone, živite život ograničen strahom. Od javnog govorenja, do kušanja hrane koju još niste probali, pokušajte se jednom dnevno prisiliti na izlazak iz komforne zone. Naučit ćete se postizati stvari, postati otvoreniji i – neustrašivi.