SHARE

Windows 10 bit će dostupan u Hrvatskoj od 29. srpnja. Beta verziju možete isprobati već i danas. Uprava Microsofta tvrdi da je riječ o najmoćnijem operativnom sustavu do sad.

Evo kojih je 8 najvažnijih novosti o novom operativnom sustavu istaknula stranica pcworld.com:

1. Windows 10 bit će besplatan za većinu korisnika

Ovo će pogotovo veseliti korisnike neslavne osmice, a bit će dostupan besplatno i korisnicima Windows 7 i Windows 8.1 (za Windows XP, na žalost neće).

Kad jednom unaprijedite na Windows 10, Microsoft obećava da će i dodatna ažuriranja biti besplatna. O tome ćemo više znati nakon 29. srpnja.

2. Imat će hologramsku tehnologiju

Na prezentaciji u siječnju, Microsoft je predstavio Microsoft Holographic, tehnologiju koja će omogućiti 3D pogled i hologramske projekcije za aplikacije Windowsa 10. Video i uživo demonstracija prikazala je ljude koje nose Microsoft HoloLens naočale i komuniciraju s kolegama koji su udaljeni od njih, igraju 3D verziju Minecrafta, i istražuju 3D površinu Marsa. Programeri će moći koristiti software HoloStudio za razvoj 3D aplikacija.

3. Uključivat će “univerzalne” Office aplikacije

Microsoft razvija “univerzalne” Office aplikacije koje će biti touch-friendly i moći će se pokrenuti na svim uređajima. Windows Phone uređaji i Windows tableti imat će u sebi instalirane Office aplikacije. Time Microsoft želi dobiti natrag područje koje je izgubio kad su izašle aplikacije kao Google Drive. Nije doduše još razjašnjeno u kojem će odnosu te nove Office aplikacije biti s Office 365 ili nadolazećim paketom Office 2016.

MS WINdows 10
Windows 10

4. Windows 10 imat će Cortanu

Cortana, digitalni pomoćnik ženskog glasa, koji je prvi put prezentiran u Windows Phoneu 8.1, bit će dio i Windowsa 10. Bit će vezana uz Bing tražilicu i notifikacije vezane za novi operativni sustav, a informacije će se moći tražiti glasovno ili tipkajući. Na Cortani se još treba puno raditi kako bi se usavršila ali lijepo je vidjeti da stiže na Windows 10.

5. Imat će dvije tražilice

Dolazit će s Internet Explorerom 11 i Microsoft Edgeom, novom tražilicom koju Microsoft razvija, koja bi s vremenom trebala zamijeniti IE.

6. Bit će sjajan za igranje

Microsoft donosi velike promjene u PC igranju sa sustavom Windows 10. Vidjet ćemo debi DirectX 12 API-ja, koji obećava brže i “closer-to-the-metal” performanse i veću učinkovitost. Windows 10 uključivat će i “game DVR” opciju koja će omogućiti snimanje zadnjih 30 sekundi igre, što će pogodovati mrežnim igračima.

Najveći potez koji spremaju je omogućavanje cross-platforme PC i Xboxa. Microsoft je već bezuspješno pokušao objediniti te 2 platforme, pa ćemo vidjeti hoće li im to poći za rukom ovaj put.

7.Bit će kompatibilan s većinom Windows Phoneova

U siječnju je Microsoft najavio da će Windows Phoneovi dobiti Windows 10 i da će taj operativni sustav raditi na svim Windows uređajima. Još ne znamo kako će to postići, ali vidjet ćemo krajem srpnja.

8. Windows RT prestat će se razvijati

Budući da je tablet Surface 3 zamijenio Surface 2 (zadnji uređaj koji koristi Windows RT), Windows RT će se prestati razvijati. I dalje će doduše postojati određeni updatei za korisnike starijih tableta.
Surface 3 sada pokreće Windows 8.1, a kad izađe Windows 10, korisnici će moći prijeći na njega.