SHARE

Jeste li ranoranioci ili noćna ptica? Čini se da to nije samo stvar izbora, nego postoji i genetički faktor. Znanstvenici misle da ta razlika može biti upisana u genima, iako su voljne promjene navika moguće. Ako su vam roditelji bili noćne ptice, vjerojatno će se to prenijeti i na vas. Štoviše, u obitelji bi moglo biti još takvih. Još uvijek nije poznato koji točno geni utječu na naše preferencije prema ranom ili kasnom ustajanju.

Blog Lifehack kompilirao je sedam zanimljivih znanstvenih otkrića o razlikama noćnih ptica i ranoranilaca:

1. Ranoranioci su ustrajni perfekcionisti, noćne ptice vole uzbuđenja

Prema studiji Sveučilišta u Barceloni, jutarnji tipovi su ustrajniji i rjeđe će iskusiti “zamorenost, frustraciju i teškoće”. Noćni tipovi, s druge strane, radije se upuštaju u “ekstravagancije, impulzivno ponašanje i potragu za uzbuđenjima”. Dok ranoranioci traže stabilnost, noćne ptice traže zabavu u noćnim satima

2. Ranoranioci se bude sa smješkom, noćne ptice namrštene

Noćne ptice češće će produljiti alarm nekoliko puta prije ustajanja. A u samom ustajanju uopće ne uživaju. Jutarnji tipovi dočekuju zoru s osmjehom. Od jutra cvrkuću u izvrsnom raspoloženju – ne treba im čak ni kava. Noćne ptice tako se osjećaju tek nakon 6 sati poslijepodne.

3. Ranoranioci su proaktivni, noćne ptice su pametnije

Uspjeh nije nužno vezan s inteligencijom. Psiholozi Richard D. Roberts i Patrick C. Kyllonen testirali su 420 ispitanika. Zadali su im zadatke s područja matematike, razumjevanja pročitanog, pamćenja i brzine razmišljanja. Noćni tipovi su imali bolje rezultate. Ovo ih, međutim, nije učinilo uspješnijima. Ranoranioci većinu posla obave u vrijeme kad poslovni svijet funkcionira, pa su uspješniji.

4. Ranoranioci vole čaj, noćne ptice vole alkohol

Jutarnji tip popit će više čaja od noćnog. Ali, kad je o kavi riječ, evo zanimljivog podatka: prema studiji provedenoj na 537 ispitanika, noćne ptice piju više kave i gaziranih napitaka s kofeinom, a vjerojatnije je i da puše i piju alkohol. Vjerojatno i iz razloga jer su aktivni u noćnom životu, koji je povezan s konzumacijom alkohola.

5. Ranoranioci su kreativni tijekom noći, noćne ptice su kreativne ujutro

Ne, to nije greška. I noćne ptice i ranoranioci imaju napade kreativnosti u vrijeme koje nije njihovo. U studiji iz 2011. sudionici su dobili zadatke koji su tražili ili analitiku, ili kreativno razmišljanje. Analitičke zadatke su ispitanici najbolje rješavali u vremena kad se očekivalo da će optimalno funkcionirati. Međutim, za kreativnost su im više odgovarala vremena kad bi inače spavali. Zaključak je da se kreativnost javlja u trenucima mentalnog umora.

6. Ranoranioci su stariji, noćne ptice su mlađe

To očito ne znači da ćete se, ako počnete ostajati budni kasnije, pomladiti. To znači samo da se tjelesni sat mijenja sa starenjem. Stariji ljudi češće ranije ustaju, a mlađi vole biti budni do kasno. Prepostavlja se da se to događa zbog cirkadijskog ciklusa stanica kože i cirkadijskih gena. Znanstvenik Steven A. Brown s Instituta za farmakologiju i toksikologiju kaže da se već samim pogledom na stanice kože može reći je li netko jutarnji ili noćni tip.

7. Ranoranioci vole doručak, noćne ptice večeru

Naše omiljeno doba dana utječe i na izbor obroka. Jutarnji tipovi ustaju rano i jedu zdravi doručak dok čitaju novine i istodobno rade nešto produktivno. Noćni tipovi preskaču doručak i koriste svojih nekoliko minuta između ustajanja i izlaska iz kuće na odijevanje. Za noćne ptice, večera i ručak su najbolji obroci.

Studije su pokazale i da noćne ptice vole pojesti manje obilnijih obroka u kasnim satima. Stoga su skloniji pretilosti, visokoj razini stresa i noćnoj apneji.

1 KOMENTAR

Comments are closed.