SHARE

Ljudi cijeli život tragaju za srećom i pitaju se zašto je ne mogu naći. Odgovor leži u tome gdje i kada usmjeravate vašu pažnju. Kad naučite izvježbati vlastitu pažnju, postat ćete sretniji.

U svojoj knjizi “The Mayo Clinic Handbook for Happiness”, Dr. Amid Sood objašnjava što je naučio proučavajući desetke tisuća pacijenata tijekom nekoliko desetljeća, i predlaže praktičan pristup sreći. Ključ je naučiti kako istrenirati pažnju i fokus. Ali nemojte se fokusirati samo na pozitivne misli s glavom u oblacima. Trebate naučiti usmjeriti pažnju na prave stvari u pravo vrijeme. Dr Sood rekao je za CBS New York:

“Ako ste, primjerice, imali težak dan, kad stignete doma prve tri minute nemojte misliti o tome, i pozdravite ukućane kao drage prijatelje koje niste vidjeli godinama.”

Trebate znati odvojiti nesretne misli tako da vam ne ulaze u svaki aspekt života. Dr. Sood naglašava da je ipak važno kasnije se vratiti na probleme jer potiskivanjem ružnih misli i problema možete si učiniti jednako zla kao da o njima stalno razmišljate:

“… potiskivanje misli jednako je kao suzbijanje opruge: što ih više potisnete, jače će se odbiti. Istraživanje je pokazalo da suzbijanje problema vodi do još više razmišljanja o istoj tegobi. Vaš mozak može smisliti milijune mogućih katastrofalnih ishoda, što vam uopće ne pomaže. Mozak iskusi sve što zamislite kao da se već dogodilo.”

Dakle, što se više pokušavate koncentrirati samo na pozitivne stvari, to je vjerojatnije da ćete na kraju duže ostati zarobljeni u negativnim mislima. Ako ste nesretni kada mislite da ne biste trebali biti, nemojte tu misao ignorirati, samo ju stavite sa strane jedno vrijeme uz napomenu da ćete se vratiti na nju kasnije. Ako razmišljate na ovaj način i održavate obećanja da ćete se vratiti na misli koje su vas morile, vjerojatno ćete na kraju biti puno sretniji i otporniji.
(preuzeto s lifehacker)