SHARE

Svi znamo da kad tek kupimo laptop njegova baterija za laptop može izdržati više od nekoliko sati. Ali već nakon nekoliko mjeseci korištenja, život baterije rapidno se skraćuje, sve dok ne dođe do trenutka da ga ne smijete odvajati od napajanja.

Baterije za laptop jako su skupe. Evo na kojih 6 načina možete produljiti život baterije:

1. Ne dopustite da vam se laptop pregrije

Ako osjećate vrućinu laptopa kad ga stavite u krilo, imate problem. Pogotovo je opasno ako se već počeo nenadano gasiti. Malo je teže hladiti laptop nego desktop računalo , ali izvedivo je. Danas možete nabaviti solidan ventilator za stotinjak kuna, a nabavite i mali usisavač kojim možete usisati prašinu iz laptopa.

2. Nemojte vaditi ili umetati bateriju u laptop dok laptop radi.

Ovo nalaže i sam zdrav razum ali valja svejedno napomenuti. Stranica PCWorld predlaže među ostalim da uvijek ugasite računalo prije nego izvadite bateriju, u suprotnom može doći do velikih oštećenja.

3. Koristite metodu 80/20

Metoda 80/20 uvelike će vam pomoći produljiti život baterije. Ako niste upoznati s tim principom, evo što znači: Baterija nikad ne bi smjela pasti na ispod 20% napunjenosti ili prijeći 80% napunjenosti. Nije se lako uvijek držati ovog pravila, ali ako uspijete, baterija će vam duže trajati.

4. Nikad nemojte ostaviti laptop na punjaču predugo

Čak iako ne koristite metodu 80/20 cijelo vrijeme (a i sam znam da to nije uvijek moguće), potrudite se da ne punite bateriju do 100%. Pokušajte održavati razinu napunjenosti od 20 do 80 posto (ili još bolje na 40% do 60%) kad računalo ne koristite. To znači da ne bi smjeli laptop ostaviti da se puni preko noći ili nekoliko dana, jer će tako brže gubiti kapacitet.

5. Nikad nemojte dozvoliti da vam se baterija za laptop isprazni do kraja

Ovo je jedna koja se može dogoditi vašem laptopu i bateriji. Frustrirajuće je kad vam se laptop ugasi prije nego se sjetite uključiti punjač, a i jako je štetno cijelom hardweru laptopu. Pazite na to!

6. Nemojte koristiti Google Chrome

U ovom članku is Forbesa otkriveno je da Google Chrome umanjuje život baterije ako koristite laptop koji ima instalirane Windowse. Što je taj preglednik dulje otvoren, više će vam “jesti” energije, i zbog toga će vam se laptop gasiti ranije i baterija za laptop će se prije istrošiti. To je nažalost tako, iako je Chrome jako moćan i učinkovit. Ako želite da vam baterija dulje traje, prebacite se na Firefox.
(preuzeto s lifehack)