SHARE

Nekad se stavljanje svih zaposlenika u jedan otvoreni prostor smatralo vrhuncem inovativnosti. Danas su mišljenja već podijeljena – neki misle da negativne posljedice rada u otvorenom uredu premašuju pozitivne. Ne i Google, doduše, koji je cijelu svoju novu zgradu pretvorio u jedan veliki otvoreni ured s tisućama zaposlenika.

Ipak, rad u otvorenom uredu često je neizbježan. Blog Pick the Brain bavi se produktivnošću i opstankom u otvorenom uredskom prostoru.

Najveća enigma za zaposlenike u otvorenim uredima je kako ostati koncentriran na posao uz sve što se oko njih događa. Ako se još  bliže rokovi, stres raste i dodatno ugrožava učinkovitost.

Alarmantne statistike za otvoreni ured

Julian Treausure, poznati TED govornik, opisao je kakav utjecaj razni zvukovi imaju na produktivnost. Prema studiji iz časopisa British Journal of Psychology iz 1998., produktivnost pada za 66 posto u otvorenim uredima. Treasure je uvjeren da je buka jedan od najvećih čimbenika u tome.

Glazba je vaš prijatelj

Ako radite u djelatnosti koja dopušta slušanje muzike tijekom radnog vremena, dobro je imati pri ruci neke umirujuće skladbe. Prava vrsta glazbe će vam pomoći da se opustite i obavite stvari. Najbolji izbor bi bili klasična glazba, ambijentalna glazba ili zvukovi prirode. Nabavite i slušalice koje poništavaju buku, za dodatnu izolaciju.

Ignorirajte distrakcije

Loša strana otvorenih ureda je u tome što se stalno morate suočavati s tuđom negativnošću. Najbolji savjet je – izbjegavajte one koji se stalno žale. Njihov stav može biti toksičan za cijeli ured i drastično oštetiti vaš potencijal za produktivnost. Isto je i s uredskim tračevima – u to se bolje ne upuštati.

Dogradite svoj osobni prostor

Teško je pronaći mirnu zonu u otvorenom uredu, pa se potrudite da je sami izgradite. Vaše radno mjesto može biti umirujući i motivirajući prostor, čak i ako se sastoji samo od male kabine s platnenim zidovima. Prije svega, vaš stol mora uvijek biti organiziran i uredan. Možete dodati biljku ili fotografiju kao osobni dodir.

Ne tratite vrijeme na suvišne zadatke

Neosporno je da otvoreni uredi poboljšavaju komunikaciju među zaposlenicima. Ponekad vam to koristi, osobito ako zapnete na nekom teškom zadatku. Uvijek je tu netko tko vam može pomoći. Ali ponekad vas razgovori pregaze. Ne tratite vrijeme na kontraproduktivno ćaskanje. Ako vam treba pauza, izađite na kratko iz ureda. Pomoći će vam da se napunite energijom i osvježite perspektivu.

Razmijenite ideje s kolegama

Ako ste bezuspješno pokušali popraviti situaciju u bučnom uredu, preostala vam je još jedan stvar koju možete učiniti. Morate znati da ono što muči vas možda predstavlja problem i vašim kolegama, pa komunicirajte s njima. Podijelite svoju zabrinutost. Ako budete zajedno radili na problemu, približit ćete se kao tim.