SHARE

Ljeto je definitivno stiglo: tu su vrućine, ljetni pljuskovi, kolone turista, a idući tjedan je onaj s dva praznika, tijekom kojeg će mnogi vjerojatno spojiti deset dana u komadu na moru.

Ljetni odmor trebao bi služiti opuštanju i obnavljanju mentalnih resursa za još jednu radnu i školsku sezonu. Na žalost, s ljetom idu i ljetni stresovi, od gužvi na cestama do raznih pritisaka, koji mogu poremetiti restorativnu funkciju odmora. Henrik s Positivity Bloga bavi se upravo tim aspektima ljeta. Njegov cilj je ljeto bez stresa. Evo njegove liste navika koje mu pomažu da ljeti zadrži fokus na odmoru:

1. Ništa se ne mora

Lako je dovesti se u situaciju da vam je godišnji odmor pretrpan stvarima koje “morate” obaviti prije nego ljeto završi. Na kraju se odmor pretvori u naporan posao i umorniji ste nego na početku. Ono što se trebate zapitati je: hoće li ovo biti važno za pet godina? Ili za pet tjedana? Kad se na taj način odmaknete od svega, bit će vam lakše opustiti se. I reći ne nečemu za što vam je ionako jasno da je nebitno.

2. Samo polako

Ne žurite, i bit ćete pod manjim sresom. Uživat ćete u ljudima, prizorima i iskustvima puno više jer ćete imati vremena za uživanje.

3. Jedna po jedna stvar

Bez obzira što radite na godišnjem, multitasking izaziva stres, zubnjenost i loše obavljanje stvari. Bavite se jednom po jednom stvari i bit će vam lakše i ugodnije.

4. Ubacite dovoljno odmora među svoje ljetne projekte

Nemojte se zaboraviti pasivno odmoriti, ležati na travi ili ležaljci, odspavati poslijepodne, pročitati dobru knjigu i gledati ljetne oblake kako prolaze.

5. Ne radite slona od mrava

To je savjet koji vrijedi za ljeto, ali i za cijeli život. Ne radite drame ili probleme iz nečega što nije bitno. Zapitajte se pitanje iz prve točke prije nego počnete dramatizirati.

6. Odmorite se od interneta

U posljednje vrijeme ne radim puno na internetu. Pišem postove za blog i nove materijale za tečajeve, a da uopće nisam online. Tijekom ljeta ću se još više iskopčati, čitati više knjiga, putovati i raditi druge stvari u stvarnom svijetu. Opušta me kad je moje korištenje interneta maksimalno usmjereno na korisnost.

7. Riješite jednu stvar koja vas muči do kraja

Neriješeni problemi mogu prouzročiti pozadinski stres koji vas izjeda. Pronađite jednu takvu stvar u svom životu, koja vas dugo muči. Krenite je riješiti, za početak radeći na njoj od jedne do deset minuta dnevno. Bit će vam lakše kad završite s njom.

8. Ne nagađajte. Pitajte

Čitanje misli obično ne uspijeva. Umjesto toga, pitajte. To može ponekad biti neugodno, ali otvorenost i komunikacija poboljšavaju svaki odnos i smanjuju mogućnost sukoba, nesporazuma i gubitka vremena. I to je dobro.

9. Dvije minute dnevno zatvorite oči i fokusirajte se na disanje

Ovaj kratki dnevni meditacijski predah koji prakticiram mjesec dana smiruje napetost i čisti um. Te dvije minute lako postaju najmoćnije u danu.

10. Budite prisutni i uživajte u ljetu

Sunce i toplina. Ljudi i iskustva. Neće trajati zauvijek. Stoga, ne gubite vrijeme na planove za budućnost ili sjećanja na prošlost. OK, malo planirajte, i učite iz onoga što se dogodilo.

Ali odlučite biti prisutni cijelo vrijeme dok traju ljetni mjeseci. Uživajte u malim trenucima, primjerice u sladoledu koji se topi na suncu, ali i u velikim trenucima s vama bliskim ljudima.

1 KOMENTAR

Comments are closed.