SHARE

Većina korisnika interneta danas mogu se podijeliti u dvije skupine: one koji imaju lozinke koje je lako probiti i one koji zaboravljaju svoje lozinke.

Većina korisnika je prelijena da bi se držala neke elementarne sigurnosti kad je o lozinkama riječ. Često rade pogreške poput korištenja iste lozinke za više sajtova, što se smatra jednom od najopasnijih stvari koje možete učiniti.

Jednom kad vam netko provali lozinku, izloženi ste svakakvim rizicima, od toga da vam napravi veliku štetu na društvenim mrežama, do toga da, primjerice, za vaše novce kupuje na Amazonu i drugim online trgovinama.

Evo 8 savjeta za sigurne lozinke s bloga Lifehack:

1. Koristite “jake” lozinke

Neke stranice će vam odmah reći koliko je vaša lozinka sigurna dok je budete kreirali. Neke vam čak neće dopustiti da izaberete slabu lozinku. Obično će tražiti kombinaciju malih i velikih slova, brojki i znakova.

Ako već koristite samo brojeve, definitivno nemojte uzeti lozinku s brojevima koji idu redom kao “1234”. Izbjegavajte i podatke poput vaše kućne adrese ili datuma rođenja.

2. Koristite neki od servisa koji pamte vaše lozinke

Zašto gubiti vrijeme na pamćenje svih lozinki? Važno je imati sigurne lozinke, ali i moći ih upamtiti. Postoje rješenja poput programa 1Pass za OSX, koji pamte sve vaše lozinke na jednom mjestu. Samo oprez s takvim rješenjima – popularni LastPass je ovaj tjedan hakiran i milijuni korisnika moraju hitno promijeniti svoje lozinke na svim accountima.

3. Koristite jedinstvenu lozinku

Niz brojki, datum rođenja ili adresa spadaju u nedopustive lozinke. Isto vrijedi i za bilo koju smislenu riječ – ako je u rječniku, nije dovoljno sigurno.

4. Nasmijte se listi 20 najgorih lozinki

Neki ljudi jednostavno koriste lozinku “password”. Misle da bi bilo korisno odabrati nešto što će lako zapamtiti, a ustvari ostaju otvoreni bilo kome tko želi upasti u njihov račun. Složenost je ključ. Svaki dodani znak produljuje vrijeme potrebno za razbijanje lozinke za nekoliko puta. Odaberite čim slučajniju i nepredvidiviju kombinaciju slova, brojki i znakova.

5. Redovno mijenjajte lozinke

Svakih mjesec-dva promijenite sve svoje lozinke. Dobit ćete još jednu razinu sigurnosti više.

6. Jedan račun, jedna lozinka

Nemojte koristiti istu lozinku za sve. Možete kreirati formulu kojom ćete oblikovati lozinke, ali na svakom sajtu morate imati različitu. Možda ćete morati promijeniti lozinke na svim sajtovima koje posjećujete, ali vrijedno je toga. Budite svjesni i koje su najvažnije lozinke – Googleova i Facebookova vam obično služe i za logiranje na mnoge druge stranice i usluge.

7. Testirajte sigurnost svoje lozinke alatom s dna ove stranice

Najbolji rejting je 6 zvjezdica. Jesu li vaše lozinke toliko sigurne?

8. Osmislite lozinku koja je pamtljiva i prilagodljiva

Želite li lakše upamtiti lozinke, a ne koristite aplikaciju za objedinjavanje, razvijte sustav koji možete upamtiti. Primjerice, uzmite dominantnu boju grafičkog identiteta sajta koji posjećujete, godinu kad ste tamo otvorili account, neki znak i ime samog sajta. Tako bi vam, primjerice, lozinka za Facebook bila “Plava2011!facebook”, a za ebay “Zuta2010!ebay”. Jednostavno, zar ne?

1 KOMENTAR

Comments are closed.