SHARE

Frustrirajuće je naporno raditi bez mogućnost napretka. Nikad ne možete u potpunosti biti sigurni hoćete li i kad ćete dobiti promaknuće. Možda vaši kolege dobivaju promaknuće, a vi se pitate zašto ga šef vama nije ponudio. Naravno da postoje zaposlenici koji su kvalificiraniji i podobniji za određenu poziciju, ali možda u biti sami sebe zakidate za mogućnost napretka bez da ste toga svjesni. Stranica wisebread piše o tome koje poteze treba izbjegavati kako bi imali veće izglede za promaknuće:

1. Stalno ste u sukobu sa šefom

Manja neslaganja i rasprave sa šefom nisu nužno znak da je za vas gotovo. Većina poslodavaca je razumno i spremni su oprostiti i zaboraviti manje probleme bez zamjeranja. S druge strane, ako ste stalno u ratu sa šefom, vaš stav i ponašanje koče vam napredak.

Ako postoji zaposlenik s istim kvalitetama i vještinama kao vi, a usto dobro surađuje s drugima, vaš će mu poslodavac prije dati promaknuće nego vama. Morate naučiti birati bitke i shvatiti da niste jednaki kao poslodavac. Usporite, i smirite temperament i dobre stvari će se dogoditi.

2. Vaš stav je negativan i toksičan

Osim svađanja sa šefom, negativan stav također vam može sabotirati promaknuće. Možda i niste bezobrazni prema šefu, ali ako ste poznati kao “staro gunđalo,” i stalno naglašavate koliko mrzite zadatke, ne očekujte promaknuće uskoro. Čak i ako samo izbacujete frustraciju, previše negativnih riječi neće se svidjeti kolegama ni poslodavcu. Šef će vjerojatno dati promaknuće nekome tko je sretan na poslu, budući da je veća vjerojatnost da će oni ostati u tvrtki na duži vremenski period.

3. Previše ste emotivni

Svaki posao ima svoje dobre i loše dane, a ponekad vas toliko slomi da se morate potajice isplakati. Svi smo nekad bili uzrujani i shrvani zbog posla, ali ako ste imali više loših nego dobrih dana, ili ako nosite reputaciju prekrhke ili preosjetljive osobe, šef možda pomisli da se ne možete nositi s promaknućem; pogotovo ako je nova pozicija jako zahtjevna i stresna. Možda će dati posao nekom “tvrđem”. Ako plačete na poslu, odavat ćete dojam emotivne nestabilnosti. Stisnite zube i nosite se s problemima na poslu, a kad dođete doma, izbacite emocije. Ako je vaša tuga kronična, možda je vrijeme da potražite novi posao, a ne promaknuće.

4. Držite se sa strane i neprimjetni ste

Kad je vrijeme za promaknuća, poslodavci traže zaposlenike s najboljim kvalitetama, vještinama i najvećom željom za novo radno mjesto. Ako ste tip osobe koja se voli držati sa strane, vaš šef neće prepoznati vašu želju za napretkom i dat će promaknuće nekome drugome.

Ako želite napredovati u karijeri, trebati preuzeti inicijativu da bi se istaknuli. Teško ćete napredovati ako radite samo onoliko koliko se minimalno od vas traži.

Ako ste introvertirana osoba, morat ćete izaći iz vaše komforne zone. Primjerice možete se svojevoljno prijavljivati za projekte i prihvaćati zadatke koji vam daju mogućnost da šefu pokažete svoje sposobnosti. Kolege možda budu mislili da ste ulizica, ali svi znaju da je u Hrvatskoj najteže drugom oprostiti uspjeh. Nema ništa loše u predanosti i entuzijazmu na poslu, a i viša plaća će vam zasigurno goditi.

5. Niste otvoreni za promaknuće i učenje novih stvari

Nije bitno koliko dobro znate svoj posao, uvijek ima mjesta za napredak. Da bi dobili bolju poziciju osim vještine i iskustva morate i biti spremni na učenje.

Ako ste sveznalica koja ne sluša upute i prijedloge, poslodavac će misliti da niste prava osoba za promaknuće. Propustit ćete prilike za napredak ako vaše vještine ne ažurirate. Možda ćete morati ići na tečaje, seminare, radionice kako bi stekli nova znanja iz vaše struke. Nemojte to izbjegavati – ako vi ne želite promaknuće, drugi hoće.

1 KOMENTAR

Comments are closed.