SHARE

Vjerojatno ste tijekom karijere susreli ljude koji su bili osobito lojalni poslodavcu u nadi da će ih na kraju tog odnosa dočekati neka velika nagrada. Na žalost po njih, evo jedne velike istine kapitalizma: poslodavac vam nije dužan ništa, osim da vam isplati plaću na kraju mjeseca.

Radite li u privatnom sektoru, nemojte razmišljati o tvrtki za koju radite na način da vi njoj ili ona vama nešto duguje. Ono što ste dužni jest izvršiti sve što poslodavac od vas traži, a u skladu je sa zakonom i vašim ugovorom. On je dužan poštivati zakone u odnosu prema vama i isplatiti vam plaću. Tu su vaši odnosi završeni, ispunjeni i razriješeni do kraja.

Radite li dobro, možete se nadati napredovanju u kompanijskoj hijerarhiji, većim beneficijama i primanjima, ali i to je sve podložno tržišnim kretanjima i drugim neoečkivanim faktorima.

Lojalnost tvrtki ne dajte, jer je ona vama ne nudi. Ako postanete višak ili vas bude moguće zamijeniti nekim pametnijim i jeftinijim, ili robotom, tvrtka će to učiniti. Isto vrijedi i za vas – dobijete li ponudu za posao koji je bolje plaćen, uzbudljiviji ili daje veće mogućnosti napredovanja, dajte otkaz i idite dalje. Nitko vam to neće zamjeriti.

Rukovodstvo tvrtke nije naivno da od vas očekuje vezanost za tvrtku, iako će ponekad možda cinično apelirati na taj odnos. Ne budite ni vi naivni u očekivanjima da će vas lojalnost spasiti od poslovno uvjetovanog otkaza.

Najbolja opcija od svega – odlučite se pokrenuti vlastiti biznis. Radit ćete dvostruko više nego do tada, izložit ćete se riziku od financijske propasti i društvenog ostracizma, ali znat ćete za koga radite. Za samog sebe (i svoju obitelj), jedinu osobu(e) kojima stvarno dugujete lojalnost.

1 KOMENTAR

Comments are closed.