SHARE

Jeste li jedan od onih kojima online prisutnost pojede vrijeme, a da nisu ni svjesni toga dok ne primijete da su prošli sati? Gubite li vrijeme na društvenim mrežama (kad ste već tamo lajkajte Stratego) i mailu dok biste trebali raditi, ili možda sudjelovati u stvarnom životu?

Ako imate snage priznati da je odgovor na ova dva pitanja pozitivan, to je dobro, znači da još uvijek ima nade za vas. Problem kod ovog tipa gubljenja vremena na internetu je što vam zna ukrasti toliko vremena, da vam sve ostalo što morate obaviti u životu počne predstavljati preveliko opterećenje i stres.

Henrik s Positivity Bloga ima četiri jednostavna savjeta koje inače daje i svojim klijentima:

1. Ugasite obavijesti i budite prisutni u stvarnosti

Kako biste se mogli koncentrirati na važne zadatke:

  • Ugasite obavijesti na svom mail klijentu i drugim aplikacijama za komunikaciju.
  • Ugasite program za instant poruke, ako ga koristite.

Nakon toga, obavite svoj posao bez stresa, prekida i izmišljanja načina za odugovlačenje.

2. Uvedite kratki i ograničeni ritual pregledavanja poruka na kraju dana

Bolji način korištenja e-maila –  u usporedbi s time da stalno provjeravate poruke i visite na instant messengerima – je da odredite dio radnog dana kad ćete to obaviti.

Spojite čitanje svih poruka u jedan mali ritual. Možda bi bilo dobro da u to vrijeme odradite i sve poruke.

Spojite li provjeru mailova i društvenih mreža, primjerice 20 minuta za mailove i pet minuta za Facebook, moći ćete ostatak dana biti fokusirani, umjesto da dopuštate da vam pozornost odluta na takve stvari.

Ja to radim na kraju radnog dana, jer mi je tada energija na niskoj razini i znam da sam svoje dobre sate ranije utrošio na važne stvari – obično pisanje postova, newslettera i tečajeva.

Ako ne možete dočekati kraj dana, pričekajte barem sat vremena. Vjerojatno možete odložiti čitanje mailova ujutro za sat vremena bez velikih posljedica. Zatim, ako je moguće, pokušajte ovo:

Dan ili dva kasnije, pokušajte čitanje mailova i poruka pomaknuti za malo kasnije. Možda do ručka. Ili, možda čak i na kraj radnog dana.

Kako ćete pomicati čitanje poruka u danu, tako će vam se činiti da je ono manje važno, a prvi dio dana će vam ostati za važne stvari. To će vam smanjiti želju da stalno provjeravate poruke, što se zna dogoditi ako dan počnete čitanjem mailova i poruka.

3. Ograničite svoj pristup kompjutoru i mobitelu

Gasim svoj kompjutor najkasnije u sedam navečer – a često i ranije – i offline sam do jutra. Sve poslove radim na tom kompjutoru, a imam još jedan na kojem mogu gledati filmove i slično pa tako povlačim granicu koja mi pomaže osloboditi se stresa i držati se radnog rasporeda 95 posto vremena.

Moj mobitel mi često odvlači pozornost dok radim, ali i kad bih trebao provesti vrijeme s ljudima u mom životu.

Naučio sam se s time nositi na način da sam sebi postavio male zapreke kod korištenja mobitela. Kad spavam ne nosim ga sa sobom u sobu, nego ga spremam u ladicu radnog stola. Kad radim tijekom dana ili sam kod kuće navečer, držim ga u spavaćoj sobi.

Zahvaljujući takvim malim zaprekama, mobitel nije pokraj mene i smanjio sam svoju naviku odugovlačenja korištenjem telefona na nulu. Ako me netko nazove ili mi pošalje SMS, još uvijek ga čujem.

Ako možete postići da vam nije lako pristupiti mobitelu i staviti ga negdje gdje ga ne vidite, učinite to.

4. Zastanite kad vas obuzme osjećaj da pogledate što rade mailovi

Kad osjetite želju pobjeći na Facebook, Reddit ili provjeriti ima li novih mailova u inboxu, jednostavno – stanite. Sjedite i ne radite ništa.

Poriv neće trajati dugo. Ako ostanete samo sjediti minutu ili dvije, proći će.

2 KOMENTARI

Comments are closed.