SHARE
Vjenčanje
(Flickr / flickr.com/photos/wtlphotos/)

Kad visokopozicionirani menadžeri razmišljaju o promjeni posla, savjet traže od onih za koje vjeruju da imaju njihove najbolje interese na umu – obitelji i prijatelja.

Prema istraživanju provedenom na više od 300 američkih menadžera na senior executive razini u poduzećima s više od 20 zaposlenih, umjesto da savjet potraže od nekoga tko dobro poznaje industriju u kojoj rade, 43 posto ih se za savjet o karijeri obraća supružniku ili životnom partneru.

“Isticanje politika koje su prijateljski nastrojene prema obiteljima, poput kliznog radnog vremena, može pomoći u privlačenju kandidata”, kaže Bill Driscoll iz tvrtke Accountemp, koja je provela istraživanje.

Prijatelji također imaju jak utjecaj. Istraživanje je pokazalo da 21 posto šefova kompanija traže savjet od prijatelja kad razmišljaju o promjeni karijere.

Driscoll kaže da se menadžeri ne bi smjeli odreći savjeta svojih mentora, koje je tek 20 posto njih pitalo za mišljenje o poslovima koji su im ponuđeni.

“Supružnici i prijatelji dobro razumiju vaše osobne ambicije i profesionalne ciljeve, pa vam mogu koristiti u procjeni prilika u karijeri, ali nemojte odbaciti vrijednu perspektivu mentora s vašeg područja poslovanja”, kaže Driscoll.

Evo najvažnijih koraka za kandidate koji su dobili ponudu za prelazak na novi posao prema Accountempsu:

  • Proučite ponude: utvrdite je li plaća konkurentna, odgovara li vam korporativna kultura i hoćete li uživati u dnevnim dužnostima.
  • Procijenite dobrobiti: novac nije jedino što čini zaposlenika sretnim. Što se još nudi? Je li radno vrijeme klizno i može li se raditi od kuće? Hoće li biti prilike za mentoriranje i učenje?
  • Procijenite uspješnost kompanije: želite raditi za poslodavca koji je uspješan. Istražite koliko je financijski siguran te kakvi su mu planovi za rast.
  • Mogućnost rasta: najbolji poslodavci daju priliku zaposlenicima za napredovanje unutar kompanije jednom kad se dokažu. Pitajte osobu koja vas regrutira koji su mogući putevi karijere kojima možete krenuti te kakva vrsta potpore će vam biti dostupna u vašem nastojanju da ostvarite profesionalne ciljeve.

(Izvor: BND)