SHARE

Jedno od najvećih pitanja suvremenog radnog mjesta je, čine li nas pametni telefoni produktivnijima ili manje produktivnima? S jedne strane, potencijal za produktivnost u pokretu je velika: ni ne znate je li urednik odobrio i objavio ovaj članak koji upravo čitate sa svog radnog stola u sjedištu tvrtke ili sa svog telefona, na putu s jednog sastanka na drugi. S druge strane, pametni telefoni prepuni su distrakcija, od raznih aplikacija za razmjenu poruka, koje nas mogu odvlačiti jedna za drugom, do mogućnosti pristupa društvenim mrežama ili igara koje možemo skinuti.

Blog Productivity 501 koncentrira se na produktivnu stranu pametnih telefona. Evo što oni kažu o o tome kako iskoristiti pametni telefon u korist produktivnosti:

Za što su pametni telefoni dobri? Za popunjavanje malih vremenskih perioda. Imate tri minute čekanja na pošti, vjerojatno nećete izvaditi laptop iz torbe. Telefon će vam omogućiti da učinite nešto korisno tijekom te tri minute. Evo nekoliko ideja:

  • Pregledajte mailove da vidite ima li kakvih hitnih situacija
  • Obrišite nepotrebne mailove da se ne morate njima baviti u uredu
  • Provjerite kalendar da vidite koji su predstojeći događaji
  • Pročitajte neki članak koji ste ranije sačuvali za čitanje (koristite Readability ili Instapaper kako biste pospremili članke na računalu za čitanje na mobitelu i obratno; ili upotrijebite reading list funkcionalnost Safarija)
  • Pregledajte svoj čitač RSS-a i obrišite članke koji vas ne zanimaju (ne koristite RSS čitač? Feedly je dobar)

Većina ovih zadataka su jednostavne stvari koje vam oslobađaju vrijeme kasnije, kako se ne biste morali baviti sitnicama kad se vratite za svoj radni stol. Ne želite da vas pametni telefon uvuče u obavljanje zadataka koje učinkovitije obavljate za računalom. Primjerice, tipkanje nije pretjerano učinkovita radnja na telefonu, pa sastavljanje mailova, osobito dugačkih, ostavite za kasnije.

Ako niste oprezni, možete se naći u situaciji da vas pametni telefon navuče na rasipanje vremena, jer ćete misliti da ste produktivni iz razloga što ste zauzeti. A nećete biti.

Drugi veliki doprinos koji mobilni uređaji daju produktivnosti je činjenica što vas čine… mobilnima. Lijepo je da vas ljudi mogu uloviti i dobiti od vas informaciju i kad koristite svoje slobodno vrijeme, ali nemojte dopustiti da vam otmu trenutke u vašem životu koje nikad nećete povratiti. Ne dopustite da vas pametni telefon odvoji od stvari koje su zaista važne. Također, trenutačna dostupnost koja dolazi s mobilnim tehnologijama ne smije značiti da ćete odustati od delegiranja i dokumentiranja svojih postupaka. Pametni telefon nije zamjena za davanje jasnih uputa, delegiranje autoriteta i prepuštanja odluka drugim kvalificiranim suradnicima.

2 KOMENTARI

Comments are closed.